‘Waarom zou je een eierpan gebruiken als je een vaatwasser hebt?’

KIJK-redactie

20 December 2019 10:59

etenschap

In zijn eerste column van het nieuwe jaar kondigt hoofdredacteur André een nieuwe rubriek aan: De Kruijks Etenschap.

Vanaf dit nummer neemt Eric de Kruijk ons maandelijks mee de keuken in. Niet om allerlei fijne gerechten klaar te maken – want dat zou niet zo bij dit blad passen maar om te koken op de KIJK-manier.

Nou heb ik op zich niet zoveel met eten bereiden. Het is niet mijn hobby en het helpt zeker niet als ik een of andere chef-kok op tv hoor praten over ‘een zuurtje’ in een gerecht. Eentje die het niet over lekkere, maar over een ‘mooie’ wijn heeft. Of zo’n witmuts die niet alleen het woord ‘zuurtje’ in de mond neemt, maar alles wat hij of zij vastpakt in verkleinwoordjes beschrijft. “Dan pakken we er een paprikaatje bij, we snipperen met ons mesje een uitje en dat doen we dan in het pannetje…” Ik heb dan ineens geen trek meer. En breek me de bek niet open over mensen die zonder een spoor van cynisme beweren: “Ja, ik hou heel erg van lekker eten.” Oh, really…!?

Keukenprins

Ik ben ook, moet ik eerlijk bekennen, niet zo’n keukenprins. Mijn vrouw kan met een halve tomaat, een scheut yoghurt, wat overgebleven ham en een verloren paprika een volledige maaltijd op tafel toveren. Als ik ga koken, kan ik dat alleen met een gedetailleerd aanvalsplan dat met welhaast militaire precisie wordt uitgevoerd. Dan komt er een boodschappenlijst, gooi ik de supermarktkar vol met alles wat ik nodig heb, en eenmaal thuis verdeel ik zowel het kookgerei als de ingrediënten strategisch over het inzetgebied.

Ik kan niks met “peper en zout naar smaak toevoegen”. Geef mij maten, hoeveelheden, harde cijfers. Kortom, koken doe ik niet op het gevoel. Toen Eric met zijn kookidee kwam, had hij desondanks mijn volledige aandacht. Hij laat ons kennismaken met Wetenschappelijk Koken. Want waarom zou je een eierpan gebruiken als je een vaatwasser hebt? Eric belooft verder dat friet bakken bij pakweg 3 g vanwege de verhoogde zwaartekracht voor veel lekkerder eten zorgt.

En als je je een beetje in enzymen verdiept, levert dat volgens hem altijd rijp fruit, supermals vlees en stevigere aardappelpuree op. Erics kooklessen in Kruijks Etenschap (pagina 13) lijken me fantastisch. Die ga ik volgen. Met militaire precisie, dat dan weer wel, want ik hou van lekker eten.

Deze column staat ook in KIJK 1/2020.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens