‘Volgens sommigen was de brand in Londen geen ongeluk’

Naomi Vreeburg

20-10-2017 10:59:43

Londen

Redacteur Naomi is er even lekker tussenuit in Engeland – een land waar ze verliefd op is. Maar had ze in de zeventiende eeuw geleefd dan was die ervaring wel anders geweest.

Wanneer deze KIJK op je deurmat valt, zit ik niet op mijn vaste werkstekkie. (Voor degenen die het een bal interesseert: dat is naast coördinerend redacteur André, tegenover webredacteur Laurien en schuin tegenover redactieassistente Lysette en beeldredacteur Margriet.) Ik rijd op dit moment namelijk met de auto langs de fraaie zuidkust van Engeland.

Link(s)e roadtrip

Althans, mijn vriend Mark heeft tijdens deze roadtrip het stuur in handen. Of hij daar zelf zo blij mee is? Neuh. Hij heeft zich maandenlang mentaal voorbereid op het aan de linkerkant van de weg rijden. Af en toe werd ik thuis dan ook opgeschrikt door een kreet als “O shit, je moet een rotonde natuurlijk ook linksom nemen!”.

Enfin, Engeland dus. Twee jaar geleden ben ik tijdens een stedentripje naar Londen verliefd geworden op dit land. De schattige huizen, de gezellige pubs, de prachtige klanken die de Big Ben op dat moment nog produceerde. En niet te vergeten: het – in mijn oren dan – enorm aantrekkelijke accent van de mannelijke inwoners.

Great fire

Als ik in de zeventiende eeuw zou zijn geboren en begin september 1666 naar Londen was gegaan, had ik er waarschijnlijk een heel andere ervaring aan overgehouden. De schattige huizen veranderden toen in as, gezelligheid sloeg om in paniek en de sexy mannenstemmen werden overstemd door geschreeuw en jammerklachten.

In de nacht van 1 op 2 september 1666 brak er namelijk brand uit in een bakkerij in Pudding Lane, hartje Londen. Een brand die zich als een… eh… lopend vuurtje verspreidde en de geschiedenis in zou gaan als de Grote Brand van Londen. En aan deze gebeurtenis wijden we nu, 351 jaar later, een Complot!-aflevering.

Volgens sommige inwoners was de catastrofe namelijk geen ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar werd de brand aangestoken en vervolgens aangewakkerd. Maar door wie dan? Door Nederlanders, zo wilde een van de geruchten die de ronde deden. Lees snel op pagina 32 en verder of die beschuldiging gegrond was.

Ondertussen blijf ik met mijn ogen gefocust op de weg en schreeuw ik “Links!” als we een rotonde naderen. Al kun je je afvragen of Mark daar echt minder gestrest van wordt…

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 11/2017.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis