‘Deze is voor jou, Hans’

KIJK-redactie

15 December 2017 15:59

Nick

Hoofdredacteur (a.i.) André Kesseler blikt terug op hoe hij 25 jaar geleden als groentje de KIJK-redactie opliep; toen de geweldige Hans Waleveld de scepter zwaaide.  

Dik 25 jaar geleden wandelde ik als broekie de KIJK-redactie op. De sigarettenrook hing als een dreigend wolkendek onder het vergeelde systeemplafond. Op elk bureau lagen stapels boeken en een van de redacteuren had zich in een hoek verstopt achter een complete Chinese Muur van oude tijdschriften en paperassen. Ik kwam stage lopen bij mijn lijfblad.

Scherp

Want ‘de KIJK’ was het tijdschrift dat al sinds 1977 maandelijks bij ons thuis op de deurmat plofte. Aan het roer van het zooitje ongeregeld dat zich de KIJK-redactie noemde, stond Hans Waleveld. Een bedachtzame heer, een zachtaardig, belezen mens, een bladenmaker in hart en nieren, die altijd pal achter zijn tijdschrift en zijn mensen stond. Onder zijn leiding doorliep ik mijn stage en na mijn studie journalistiek kon ik ‘voor het echie’ bij KIJK aan de slag. Daar leerde ik het vak pas goed.

Zo vroeg Hans bijvoorbeeld op een maandagochtend: “Zeg, Dré, zoek jij eens uit wat scherp is.” En vervolgens mocht ik dan een paar weken lang het land door langs messenmakers en chirurgen om een verhaal te brouwen over wat ultieme scherpte is.

Verhaal halen

Bovendien liet Hans me de wereld ontdekken door me op reportage te sturen en ‘een verhaal te gaan halen’. Zo zag ik in Las Vegas A-10 Warthogs (de lelijkste en tegelijkertijd mooiste vliegtuigen ooit) opstijgen, ging ik op Spitsbergen op een wetenschappelijk verantwoorde ganzenjacht en bracht ik een week door op een Nederlandse onderzeeboot. En daar werd ik dan ook nog voor betaald.

Kortom: ik heb veel aan die man te danken. Na een lange carrière ging Hans in 2002 met de VUT, waarna verschillende andere hoofdredacteuren zijn formidabele schoenen moesten zien te vullen.

Nu is het mijn beurt. In ieder geval voor de komende zes maanden sta ik aan het roer van KIJK en ga ik proberen om het prachtblad dat hij groot maakte zo goed mogelijk te sturen. Dat wil ik doen in de geest van Hans: met veel geduld en toewijding. Mijn oude baas overleed in 2016 aan de gevolgen van parkinson. Hans, deze is voor jou.

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 1/2018.

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens