‘5G kan een nog grotere ommezwaai veroorzaken’

KIJK-redactie

20 September 2019 08:59

In zijn maandelijkse column bespreekt KIJK’s hoofdredacteur André Kesseler alcohol zonder kater en de toekomst van het 5G-netwerk.

Ik drink in de weekenden graag een ‘borreltje’. Niet zoveel dat ik ’s avonds laveloos mijn bed in rol, verre van dat, maar ik draag mijn steentje bij aan de omzet van Amerikaanse whiskey-brouwers en Zuid-Amerikaanse rodewijnboeren. Nu zijn we er bij KIJK stellig van overtuigd dat techniek en wetenschap de wereld verder kunnen helpen, en zo kwamen de borreltjes én hoop voor de toekomst ineens samen.

Zuipen zonder zorgen

Ik zat namelijk het artikel van Anouk Broersma te lezen (vanaf pagina 58), waarin ze het belangrijke werk van de Britse psychofarmacoloog David Nutt beschrijft. Nutt probeert een stofje te maken dat bepaalde receptoren in de hersenen net zo kietelt als alcohol dat doet, maar dan zonder de kater en de levensbekortende nadelen. Drinken zonder erg dus. Nutt heeft ook al een naam bedacht: het nogal saaie en veel te nuchtere Alcarelle.

Ik snap ook wel dat Alcarelle – als het Nutt al lukt om het te ontwikkelen en het de smaak van mijn favoriete drinky-winky’s niet verpest – de wereld niet radicaal gaat veranderen. Maar dat zou wéleens kunnen gelden voor 5G. Onze onvolprezen Hidde Tangerman schreef daar een boeiend artikel over (pagina 14 en verder). De stap van 3G naar 4G was al enorm, maar 5G heeft alles in zich om een nog grotere ommezwaai te veroorzaken.

Internet of Things

Bij de meesten van ons lijkt het nog niet zo doorgedrongen, maar het mobiele netwerk van de vijfde generatie gaat zorgen voor razendsnel internet, eindeloze bandbreedtes, miljarden apparaten online, data-uitwisseling van gigabytes per seconde… Dat betekent niet alleen mobiel films kijken in super-HD, maar het maakt ook de weg vrij voor het Internet of Things dat ervoor gaat zorgen dat je koelkast zelf bij de supermarkt melk bestelt en je auto alvast opwarmt als je bed hem vertelt dat je bent opgestaan.

En alsof dat nog niet genoeg is, legt 5G ook nog eens de basis voor autonoom ronddarrende drones, zelfrijdende auto’s en meer van dat fraais. Kortom: de toekomst is uit de startblokken. Nog even wachten tot er een oplossing is gevonden voor de snuffelaars van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de AIVD, maar dan…

Deze redactioneel staat ook in KIJK 10/2019.

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Mens