‘De KIJK-redactie lacht mij geregeld uit’

KIJK-redactie

18-11-2017 12:59:32

Leiden

Dat redacteur Laurien is geboren in Leiden, hoor je goed aan haar Leidse ‘r’. Toch is ze er trots op en oppert de stad zelfs als nieuwe hoofdstad van Nederland.

De KIJK-redactie lacht mij geregeld uit. Reden daarvoor? Mijn Leidse ‘rrrrrrrr’. Ik let er echt wel op, maar soms ontglipt hij me. En dan komt het voor dat ik niet op ‘kantoor’ zit, maar op ‘kantorrrrrrr’. Toch schaam ik me er niet voor, want ik ben een trotse Leienaar (de ‘d’ spreken we juist niet uit).

Maar goed, er zijn ook momenten waarbij ik die Leidse ‘r’ echt moet verbergen. Aan de telefoon bijvoorbeeld, wanneer ik een wetenschapper interview. Of laatst voor de camera, toen ik de winnaars van het Beste Tech-Idee 2017 verraste met de prachtige award (wie dit jaar de titelhouders zijn, lees je vanaf pagina 14!).

Nieuwe hoofdstad

Afijn, terug naar Leiden. Mocht Nederland ooit een nieuwe hoofdstad zoeken, dan beveel ik mijn stad aan. Het gebeurt namelijk nogal eens dat een land besluit om van capital te veranderen. Brazilië bijvoorbeeld had vroeger Rio de Janeiro als hoofdstad, maar besloot in 1960 dat Brasilia dat moest worden. En ook al denken veel mensen dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, die titel behoort toch echt al heel wat jaren toe aan Ankara.

En as we speak is Indonesië druk aan het bedenken wat zijn nieuwe hoofdstad wordt. Jakarta is namelijk passé. Te druk, te vies, te gevaarlijk. Maar hoe kies je de belangrijkste stad van een land? Daar schrijft Philip Dröge over op pagina 54.

Hordes toeristen

Wat Leiden allemaal te bieden heeft als hoofdstad? Ten eerste ligt de stad erg strategisch: Den Haag, waar de regering zetelt, is veel dichter bij Leiden dan Amsterdam. Ook de infrastructuur is op en top in orde in deze stad. Verder heeft Leiden de oudste universiteit van Nederland, wonen er net als in Amsterdam BN’ers (niet heul belangrijk, wel leuk), biedt Leiden genoeg historie en heeft ook nog grachten met herenhuizen. Do I need to say more?

Maar tijdens het schrijven van deze column bedenk ik me iets. Roep Leiden uit tot hoofdstad en busladingen dagjesmensen komen naar de stad toe. Dan kan ik nergens meer zorgeloos fietsen zonder een toerist van de sokken te rijden. Hmm… misschien kom ik op mijn beslissing terug. Geef mij toch maar Amsterdam als hoofdstad.

Beeld: Vincent Mullenders

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 12/2017.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis