5 hobby’s van Anders Breivik

KIJK-redactie

06 July 2017 09:00

manifest

Kort na de gruweldaden die Anders Breivik had gepleegd, publiceerde hij een manifest online. De ruim 1500 pagina’s tellende verklaring stond niet alleen bomvol politieke ideeën, maar gaf ook een inkijkje in wat hij graag deed, bekeek, beluisterde en las.

Games

Op zijn 25ste nam Breivik een jaar vrij om World of Warcraft te spelen. Ter voorbereiding van zijn aanslagen speelde hij het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 2.

Muziek

Breivik vatte zijn muzieksmaak samen als “vocale elektronica, klassieke muziek en pop”. Vervolgens noemde hij een rijtje uiteenlopende artiesten, onder wie de Nederlandse dj Armin van Buuren.

Boeken

Op zijn lijst met favoriete boeken stonden onder andere de duistere toekomstroman 1984 van George Orwell en politiek getinte werken van filosofen als John Locke en Edmund Burke.

De liefde

Voor vriendinnen had Breivik geen tijd. Meisjes flirtten af en toe wel, schreef hij, maar hij vermeed relaties. Die zouden zijn ‘missie’ in gevaar kunnen brengen.

Televisie

“Ik kijk op dit moment Dexter, een serie over een forensische massamoordenaar”, schreef Breivik. Jeremy Clarksons Top Gear noemde hij een van de grappigste tv-programma’s.

Dit is een kader uit de Complot!-aflevering ‘De bende van Breivik’ te vinden in KIJK 8/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 juli tot en met 23 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Wil je graag meer lezen over de wereld van wetenschap en technologie? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. (Gebruik de code ‘gratisverzending’ en je betaalt geen verzendkosten!) Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Artikelen