Hebben de jaren tussen 614 en 911 nooit plaatsgevonden?

KIJK-redactie

09 October 2018 10:59

fantoomtijd

Keizer Otto III zou er drie eeuwen bij hebben verzonnen om zijn heerschappij in het jaar 1000 te laten beginnen. Althans, dat stellen de Duitser Heribert Illig en zijn navolgers.

Iedereen heeft wel een grof beeld van de wereldgeschiedenis sinds de oudheid. De eerste eeuwen na het jaar nul bestond het Romeinse Rijk nog. Daarna kreeg je de middeleeuwen, toen de renaissance, de Gouden Eeuw, de industriële revolutie, de twee wereldoorlogen, de Koude Oorlog… Bij elkaar opgeteld ruim twintig verschillende eeuwen aan geschiedenis. Maar klopt dat eigenlijk wel? Niet volgens de Duitse Heribert Illig en zijn navolgers. Zij stellen dat drie van die eeuwen verzonnen zijn – en dat we dus eigenlijk in het jaar 1721 na Christus leven.

De jaren die volgens Illig nooit hebben plaatsgevonden, en die daarom wel ‘fantoomtijd’ worden genoemd, zijn 614 tot en met 911 na Christus. Verantwoordelijk daarvoor zou keizer Otto III van het Heilige Roomse Rijk zijn geweest. Eigenlijk zou die zo’n zeven eeuwen na Christus hebben geleefd, maar zelf vond hij het mooier als zijn heerschappij in het jaar 1000 begon.

Samen met zijn leermeester Gerbert van Aurillac (de latere paus Silvester II) en de Byzantijnse keizer Constantijn VII schoenlepelde hij vervolgens drie eeuwen in de tijdlijn om het verschil tussen zijn droom en de werkelijkheid te overbruggen. Op hun aanwijzingen werden die drie extra eeuwen vervolgens gevuld met verzonnen personen en gebeurtenissen.

Dit is het begin van de Complot!-aflevering ‘Verzonnen verleden’ te vinden in KIJK 12/2018. Deze editie ligt in de schappen vanaf 18 oktober tot en met 21 november.

Meer informatie:

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: 123RF

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.


Meer Artikelen