George Soros: filantroop of manipulator?

KIJK-redactie

09-12-2017 12:59:36

George Soros

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. Hoe ontstaan die verhalen en wat is ervan waar? Deze keer: miljardair George Soros, filantroop of manipulator?

De zaak

De steenrijke Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros is niet gierig. De miljarden die hij met beleggen heeft verdiend, geeft hij net zo gemakkelijk weer uit. In 1993 richtte hij de Open Society Foundations (OSF) op, een netwerk van organisaties die wereldwijd financiële steun bieden aan groepen die strijden voor mensenrechten, burgerrechten en democratie.

Dat klinkt nobel, maar sommigen in (extreem-) rechtse hoek verdenken Soros van kwade wil. Hij zou uit zijn op een nieuwe wereldorde, door bestaande overheden te gronde te richten. Om dat voor elkaar te krijgen, huurt hij volgens complotdenkers ‘demonstranten’ in, wil hij via de Black Lives Matter-beweging een Amerikaanse burgeroorlog ontketenen en probeert hij Europa te overspoelen met moslims.

Dit is het begin van de Complot!-aflevering ‘De grote poppenspeler’ te vinden in KIJK 1/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 december tot en met 17 januari.

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: Darren Ell/Polaris/HH

Meer informatie:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis