Vier gouden complotten

André Kesseler

06 July 2016 10:58

goud

Blijkbaar voedt goud de fantasie van complotdenkers. Daarom doen de merkwaardigste theorieën de ronde.

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. En ook over het kostbare goud gaan de gekste verhalen rond. Vier voorbeelden op een rijtje.

  • Foetsie? In het beroemde Fort Knox ligt de goudvoorraad van de VS opgeslagen. Maar het gerucht gaat dat tussen november 1973 en april 1974  internationale speculanten en Amerikaanse bankiers, met de zegen van het Amerikaanse ministerie van Financiën, miljoenen ounces aan goud uit Fort Knox hebben gehaald. Het zou daarna illegaal zijn verkocht voor slechts een kwart van de eigenlijke waarde.
  • Hoezo schaars? Volgens sommigen is in de loop der eeuwen geen 172.000 ton goud gewonnen (zoals de officiele schatting luidt), maar ruim 2 miljoen ton. Het schaarsteverhaal zou in de jaren zestig zijn verspreid door de goudmagnaat Harry Oppenheimer (zie foto) en wordt onder andere door de Amerikaanse overheid in stand gehouden. Het doel: de goudprijs opstuwen.
  • Daar is ‘9/11’ weer. COMEX, een beurs voor het verhandelen van onder meer edelmetalen, zou onder het World Trade Center in New York voor 920 miljoen dollar aan goud hebben opgeslagen. Na 9/11 is van die voorraad naar verluidt maar zo’n 230 miljoen teruggevonden. Daarom wordt beweerd dat de aanslagen een cover-up waren.
  • Chinese machtsgreep. De Chinezen kopen enorme hoeveelheden goud op; tussen augustus 2015 en januari 2016 bijvoorbeeld maar liefst 101 ton. Samenzweringsdenkers zeggen dat Beijing dit doet om de Amerikaanse dollar als wereldmunt van de troon te stoten en een monetair systeem in het leven te roepen dat is gebaseerd op de renminbi, de valuta van de Volksrepubliek China.

Dit is een lijstje uit het artikel ‘Gouden geruchten’ waarbij we dieper ingaan op het complot rond Fort Knox. Je kunt het lezen in KIJK 8/2016, te koop vanaf 21 juli tot en met 24 augustus.

Meer informatie:

Beeld: iStock/Getty Images


Meer Artikelen