Vijf bizarre Arabische mini-complotten

KIJK-redactie

03-12-2015 09:00:59

Onder alle samenzweringstheorieën in het Midden-Oosten is er ook een aantal bijna komische voorbeelden. Hier een lijstje. 

Als ergens iets onverklaarbaars of geheimzinnigs gebeurt, zijn er altijd mensen die roepen dat het om een samenzwering gaat. En in het Midden-Oosten gaan deze complottheorieën zo ver dat ze bijna lachwekkend zijn. Hieronder vijf voorbeelden.

Voetbaljaloezie
De verhalen dat het oliestaatje Qatar het WK voetbal van 2022 heeft ‘gekocht’, komen volgens de Qatari vooral uit Groot-Brittannië (dat het WK van 2018 niet kreeg) en de VS (die het toernooi van 2022 ook wilden hebben).

Haaienterreur
In december 2010 werden bij de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh binnen een week vijf buitenlandse toeristen toegetakeld – door een ‘Israëlische haai’ die er op elektronische wijze heen was gedirigeerd. Beoogd doel: de Egyptische toeristenindustrie slopen.

kader samenzwering grootCoca-Alcohol
In Coca-Cola en Pepsi zijn alcohol en varkensvlees verwerkt; twee dingen die moslims niet mogen consumeren. Verder bevatten de logo’s van deze frisdrankmerken anti-islamitische boodschappen.

Simpsonisme
De Egyptische tv-presentatrice Rania Badawy beweert dat in New kids on the blecch, een aflevering van The Simpsons uit 2001, de tien jaar later uitgebroken Syrische burgeroorlog wordt voorspeld.

Allemaal Joden
De moeder (of grootmoeder, volgens een andere versie) van de Libische dictator Muammar Gaddafi was een Jodin uit Palestina. En de koninklijke familie van Saudi-Arabië stamt af van een Joodse koopman uit Irak.

De serie ‘Complot!’ is terug van weggeweest en we trappen af met een aflevering over de Arabische paranoia. Te vinden in KIJK 1/2016 die vanaf 17 december 2015 tot en met 21 januari 2016 in de winkel ligt.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen