3 onthullingen die Snowden níet deed

KIJK-redactie

14 November 2016 16:00

snowden

‘Leaked by Snowden’ is een labeltje dat inmiddels aan tal van online-berichten hangt. En meestal onterecht. Drie voorbeelden daarvan. 

In juni 2013 is Edward Snowden opeens wereldnieuws als hij via The Guardian en The Washington POst documenten naar buiten brengt over de afluisterpraktijken van zijn werkgever, de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Er komt een enorme mediastorm op gang, met hier en daar foutieve berichtgevingen. Zo zou Snowden onderstaande drie zaken helemaal niet hebben onthuld.

De aliens zijn onder ons

Tussen de NSA-documenten zou een trucfoto van een buitenaards ruimteschip hebben gezeten. Een Iraanse nieuwsdienst bracht vervolgens het verhaal dat uit de gelekte stukken bleek dat de VS worden geregeerd door een schaduwkabinet van aliens, die eerder al in Hitlers Duitsland de touwtjes in handen hadden.

Osama bin Laden leeft

En hij zit op de Bahama’s te rentenieren (zie KIJK 6/2016). Die onthullingSnowden deed Snowden volgens de website World News Daily Report in augustus 2015. Het nieuws werd op internet gretig gedeeld, maar niet iedereen had door dat World News Daily Report net als De Speld en The Onion satirische nepberichten brengt.

De aarde warmt niet op

Snowden zou hebben gezegd dat de CIA al in de jarenSnowden vijftig de klimaatverandering verzon om de aandacht van de mensen af te leiden van andere gevaren, zoals het sterk groeiende aantal kernwapens. Ook dit verzinsel van World News Daily Report werd door complotgelovigen als zoete koek geslikt.

Dit is een kader uit het Complot!-artikel ‘Operatie Snowden’, te vinden in KIJK 12/2016. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 november tot en met 14 december. 

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma


Meer Artikelen