De Kraken gespot in Google Maps?

Naomi Vreeburg

22-06-2016 09:00:10

de kraken

Is het zeemonster De Kraken gespot nabij het eiland Deception? Of kijken we toch naar iets anders?

De foto die je hieronder kunt zien, ging vorige week viraal. Iemand kwam de plaat tegen toen hij de omgeving van het eiland Deception afspeurde op Google Maps en plaatste hem op internet. Al gauw waren sommigen ervan overtuigd dat De Kraken was afgebeeld. Je weet wel, het mythische zeemonster dat schepen met bemanning en al zou opslokken. Maar helaas helaas, het gaat om een veel minder spannend object.


de kraken 2

Diepzeebioloog Andrew David Thaler greep zijn zeekaart erbij en kwam al snel tot de conclusie dat het niet om De Kraken ging, maar om een steen. Een redelijk bijzonder exemplaar, dat wel. Maar toch, een reusachtig monster is toch echt indrukwekkender dan een reusachtige steen…

de kraken

Een zeilsteen. © Sergey S. Dukachev/CC BY 2.5

Sail Rock (vrij vertaald: zeilsteen) is de naam van deze gigantische steensoort die uit het water steekt. De steen lijkt van de zijkant op een – je verwacht het niet – zeil van een schip en dankt zijn naam hier dan ook aan. De Kraken blijft dus in het lijstje met mythes staan. Net als zijn lotgenoot, het monster van Loch Ness.

Bronnen: Popular Science, Southern Fried SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's