Je kent ze wel, die scènes in cowboyfilms waarbij good guy en bad guy tegenover elkaar staan. De wetenschap dacht te weten waarom de ‘goederik’ in dat soort situaties altijd wint. Maar er zijn nieuwe inzichten.
Niels Bohr, Deens natuur- en scheikundige, kwam ooit met een theorie die verklaart waarom de good guy altijd wint. Heel eenvoudig: de schurk trekt altijd als eerste zijn revolver (een bewuste actie) en daar reageert de held dan in een reflex op. En reflexen, zo dacht Bohr, zijn altijd sneller. Hij testte het zelfs uit door wedstrijdjes te houden. Nobelprijswinnaar Bohr won altijd van zijn collega’s die hun speelgoedpistooltje eerst trokken.
Andrew Welchman van de universiteit van Birmingham denkt dat het niet zo eenvoudig ligt. Hij deed proeven met knoppen waarbij de deelnemers de hand van de ene knop moesten halen om zo snel mogelijk twee andere knoppen in te drukken en dan weer op de eerste te meppen. De reagerende spelers volbrachten de taak gemiddeld 21 milliseconden sneller dan de spelers die als eerste hun hand van de knop haalden. Dus had Bohr gelijk.
Nou nee, vindt Welchman. Er was namelijk een reactietijd van 200 milliseconden en die deed de ‘reageerders’ keer op keer de das om. “Het is heel moeilijk om die achterstand weer goed te maken,” zegt de onderzoeker. Bovendien bleek dat de reagerende deelnemers vaker missloegen dan hun tegenstanders. Dus je zou kunnen concluderen dat ze met een wapen in hun handen ook minder goed mikken.
Maar hoe zit het dan met de ‘research’ van de grote Niels Bohr? Ach, misschien was hij wel gewoon een snelle cowboy, denkt Welchman. Wij denken op onze beurt dat die Welchman een goede kandidaat is voor de jaarlijkse Ig Nobelprijzen.
Bronnen: New Scientist
Beeld: André Kesseler