3 wapens die zijn gebruikt in de aanval op Dieppe

KIJK-redactie

08-08-2017 10:59:59

Dieppe

Het is 75 jaar geleden dat de aanval op Dieppe plaatsvond. Canadese, Britse en Amerikaanse soldaten zouden daar de Duitsers een lesje hebben geleerd. Maar in werkelijkheid werden de geallieerden direct getrakteerd op moordend mitrailleurvuur uit de Duitse bunkers. KIJK zet drie wapens op een rij die tijdens Operatie Jubilee werden gebruikt.

Supermarine Spitfire

De Spitfire was het paradepaardje van de Royal Air Force tijdens de Battle of Britain in 1940. Het snelle en wendbare jachtvliegtuig zaaide met zijn acht mitrailleurs dood en verderf onder de vliegtuigen van de Luftwaffe. Tijdens de aanval op Dieppe presteerde de Spitfire een heel stuk minder goed: 64 stuks werden neergehaald.

Churchill-tank

De Churchill was een van de zwaarste geallieerde tanks in de Tweede Wereldoorlog. In Dieppe kwamen zo’n zestig tanks van dit type voor het eerst in actie, maar ze konden de torenhoge verwachtingen niet waarmaken. Latere versies van de Churchill – uitgerust met zwaarder geschut – waren veel succesvoller.

Stengun

Licht, compact en ook nog eens goedkoop om te produceren. De stengun – een pistoolmitrailleur van Britse makelij – had een heleboel voordelen. Maar toen het wapen in Dieppe voor het eerst werd gebruikt, bleken er ook nadelen aan te zitten. De ene keer liep het vast, en de andere keer begon het uit zichzelf te schieten!

Tekst: Merijn van Nuland

Beeld: Hollandse Hoogte

Dit is een kader uit het artikel ‘Een noodzakelijke nederlaag?’ te vinden in KIJK 9/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 24 augustus tot en met 20 september.

Lees ook: 

De KIJK Revolutie-special staat in het teken van de veranderende wereld om ons heen. Wil je graag meer lezen over de geschiedenis in wording? Bestel dan hier deze KIJK-special. Abonnee worden op KIJK? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis