Het is een tamme boel hier

KIJK-redactie

05-11-2019 08:59:10

domesticatie

De aardbol is zowat overgenomen door de mensheid en zijn gedomesticeerde dieren. Hoeveel zijn dat er? 

Mensen

De hoeveelheid mensen op aarde stijgt en zit nu op 7,7 miljard. Bij elkaar weegt de mensheid 60 miljoen ton, acht keer zoveel als de wilde zoogdieren op aarde.

Vee

Zo’n 2 miljard varkens, 1,5 miljard runderen en 1 miljard schapen leven op de wereld. De veestapel weegt twee keer zoveel als de mensheid. Daarmee bestaat 96 procent van al het zoogdiergewicht op aarde uit mens en vee. Slechts 4 procent wordt ingenomen door wilde zoogdieren.

Honden

Naar schatting zijn er tussen de 0,5 en 1 miljard honden op de wereld. Driekwart daarvan heeft geen baasje en leeft in de natuur of op straat, volgens de WHO.

Katten

Net als bij honden is het aantal katten wereldwijd onzeker. Schattingen variëren van een 0,5 tot 1 miljard miauwende pluiskoppen, waarvan een fors deel geen thuis heeft.

Dit is een kader uit het artikel ‘Iedereen tam’ te vinden in KIJK 12/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 november tot en met 18 december.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis