Doodstraf: status slachtoffer heeft invloed

KIJK-redactie

12 March 2010 16:00

Weinig onderwerpen zullen zo vaak bediscussieerd zijn als de doodstraf in de VS. Dat zal ook nog wel even zo blijven, zeker nu blijkt dat de afkomst van het slachtoffer een rol speelt bij het al dan niet uitspreken van deze straf.

Uit onderzoek van Scott Philips, professor criminologie en sociologie aan de Universiteit van Denver, blijkt dat je als Amerikaanse moordenaar je pijlen beter niet kunt richten op mensen met een hoge sociale status. Wie een latino of blanke Amerikaan met partner, diploma en blanco strafblad vermoordt, loopt beduidend meer kans op de doodstraf dan een persoon die een ongeschoolde, vrijgezelle Aziaat of Afro-Amerikaan met strafblad omlegt.

Philips kwam met deze verontrustende conclusie nadat hij 504 doodstrafzaken uit Texas had onderzocht. “In de hoofdstad van het doodvonnis is men eerder geneigd om de doodstraf uit te spreken als er sprake is van slachtoffers met een hoge status. Sommige slachtoffers betekenen blijkbaar meer dan anderen”, aldus de professor. Eerder toonde hij aan dat zwarte moordenaars relatief vaker worden geëxecuteerd dan hun blanke ‘collega’s’.

Alleen al in de staat Texas zijn vorig jaar 24 mensen met een dodelijke injectie ter dood gebracht. Vier hiervan waren blank, in zeven gevallen ging het om latino’s en in dertien zaken betrof het Afro-Amerikanen.

Bronnen: PhysOrg

Beeld: ANP


Meer Mens