‘Doorsnee man evenveel sekspartners als Mr. Perfect’

KIJK-redactie

01-10-2015 09:00:35

Groot onderzoek wijst erop dat je seksueel gezien ook heel ver kunt komen als je kleiner bent en een bierbuikje hebt.

Zeg maar dag tegen die vooroordelen: lange en goedgebouwde mannen delen niet per definitie met meer vrouwen het bed. Als je wat kleiner bent, maak je net zoveel kans op seks en zelfs een buikje maakt tegenwoordig geen verschil. Dit beweren onderzoekers David Frederick en Brooke Jenkins van de Chapman University in Californië.

Vrouwen zouden een voorkeur hebben voor lange kerels omdat deze goede genen doorgeven aan het nageslacht en in het algemeen tot meer in staat zijn. Zo zou een lange man zijn vrouw bijvoorbeeld beter kunnen beschermen tegen kapers op de kust. Evolutionair gezien zou deze ideale man dus meer ‘sucsex’ moeten hebben, beweert het tweetal in het vaktijdschrift Evolutionary Psychology.

Acht vrouwen

De resultaten van het onderzoek, gebaseerd op de openhartige verklaringen van ruim 60.000 duizend Westerse heteroseksuele mannen en vrouwen, botsen echter met wat vrouwen aangeven de meest aantrekkelijk lichaamsverhoudingen van een man te vinden. Er is namelijk geen verschil te zien tussen het aantal sekspartners van mannen kleiner dan gemiddeld, de grote bazen en alles daar tussenin – allemaal ‘doen’ ze er ongeveer acht.

Wel moesten Frederick en Jenkins iets anders concluderen wat wellicht minder goed kan vallen bij de echt kleine mannen onder ons (tussen 154 en 164 cm). Zij moeten het statistisch gezien doen met twee sekspartners minder in hun leven. Ook magere mannetjes komen er minder fortuinlijk vanaf.

En vrouwen?

Een verklaring voor de tegenstrijdigheid tussen de onderzoeksresultaten en bestaande theorieën is volgens Frederick niet eenvoudig, maar hij doet een poging. “Eerder onderzoek bewijst dat vrouwen op mannen vallen die langer zijn dan hen. Het is daarom mogelijk dat ze niet specifiek zoeken naar een hele lange man, maar slechts een ondergrens voor lichaamslengte opstellen en op zoek gaan naar een sekspartner die boven die hoogte uitkomt”.

Voor vrouwen was de uitslag als volgt: lange vrouwen doen het tijdens hun leven met minder mannen dan de kleinste dames. Hele dunne vrouwen hebben, net als de magere man, ook minder actie tussen de lakens.

Bronnen: Evolutionary Psychology, Chapman University via EurekAlert!

Beeld: Helmuts Guigo/CC BY-SA 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens