Drie topschutters van de Royal Air Force

André Kesseler

10 January 2021 11:00

Douglas Bader

Betrekkelijk vroeg in de oorlog al raakte Douglas Bader in Duitse gevangenschap. Daardoor bleef zijn score steken op 22 overwinningen. Deze jachtvliegers van de Royal Air Force gingen daar ruim overheen.

1) Marmaduke ‘Pat’ Pattle

Nadat hij op 18-jarige leeftijd door de luchtmacht van zijn eigen land was geweigerd, vertrok de Zuid-Afrikaan Pattle in 1936 naar Groot-Brittannië. Daar lukte het hem om bij de RAF te komen. Hij werd uitgezonden naar het Middellandse Zeegebied, waar hij – aanvankelijk in een Gloster Gladiator, een dubbeldekker – heel succesvol was tegen de Italiaanse luchtmacht. In een korte carrière van slechts negen maanden behaalde Pattle minstens veertig (maar mogelijk zestig) overwinningen. De meest succesvolle RAF-jachtvlieger ooit sneuvelde toen zijn Hurricane op 20 april 1941 bij Athene werd neergeschoten.

2) ‘Johnnie’ Johnson

James Edgar Johnson (zoals hij voluit heette) had als tiener tijdens een potje rugby een sleutelbeen gebroken en hield daar jarenlang last van. Nadat hij een paar keer was afgewezen, mocht hij op 24-jarige leeftijd aan de vliegeropleiding van de RAF beginnen, maar zijn oude blessure bleef hem parten spelen. Er was een operatie nodig om zijn sleutelbeen te zetten, waardoor Johnson in 1940 niet alleen de strijd in Frankrijk miste, maar ook de Battle of Britain. Toch wist hij daarna in 57 luchtgevechten met zijn Spitfire maar liefst 34 tegenstanders neer te halen.

3) Pierre Clostermann

Het verhaal van Clostermann is nogal internationaal. Deze zoon van een in Brazilië gestationeerde Franse diplomaat was bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog te jong om tot de luchtmacht van zijn vaderland te worden toegelaten. Daarom toog hij naar Californië, waar hij als verkeersvlieger werd opgeleid. Toen hij eindelijk wel de juiste leeftijd had, trad hij toe tot de luchtmacht van de zogeheten Vrije Fransen, die onder de RAF viel. Vliegend met Spitfires en Hawker Tempests boekte Clostermann 33 overwinningen.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘Held met mankementen’ over Douglas Bader te vinden in KIJK 2/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 21 januari tot en met 17 februari.

Meer informatie:

Beeld: Royal Air Force

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens