Drie trefzekere jachtvliegers tijdens WO I

KIJK-redactie

12-03-2020 10:59:00

René Fonck azen

Duitse piloten kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog liever niet in gevecht met René Fonck. De Franse jachtvlieger won geheid. Aan bekwame en trefzekere jachtvliegers was er in WO I überhaupt geen gebrek. Sommige van deze zogeheten azen staken boven de concurrentie uit. Zoals de volgende drie.

1) Manfred von Richthofen

Rene Fonck

Wat René Fonck voor de Fransen was, was Manfred von Richthofen voor de Duitsers: hun topscorer in de lucht. Deze ex-cavalerieofficier maakte pas in 1915 zijn eerste vlucht. Maar binnen drie jaar schoot hij tachtig vijandelijke vliegtuigen neer. De ‘Rode Baron’ (naar de kleur van de toestellen die hij gebruikte) sneuvelde op 21 april 1918 door één enkele kogel die zijn hart en longen doorboorde.

© NARA

2) Georges Guynemer

Rene Fonck

Voordat René Fonck begon toe te slaan, was Guynemer de Franse recordhouder op het gebied van neergehaalde vijandelijke toestellen. Het werden er uiteindelijk 54. Anders dan de afstandelijke Fonck genoot Guynemer een grote populariteit onder de Franse bevolking. Op 11 september 1917 keerde hij niet terug van een missie. Vermoedelijk werd hij neergeschoten door zijn Duitse collega Kurt Wissemann.

3) Eddie Rickenbacker

Rene Fonck

Wie voormalig autocoureur Eddie Rickenbacker zag vliegen, zou zweren dat hij levensmoe was. De Amerikaan stond erom bekend zijn prooi gevaarlijk dicht te naderen voordat hij het vuur opende. Met 26 overwinningen, allemaal behaald in Franse toestellen, werd Rickenbacker de meest succesvolle jacht- vlieger van de Verenigde Staten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorontsteking was het ernstigste dat hij opliep.

© USAF

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘De aas der azen’ over René Fonck. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 maart tot en met 15 april.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Openingsbeeld: NASMPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen