Einsteins viool is voor een flink bedrag geveild

kijkmagazine

2018-03-12 15:59:01

einsteins viool

Dingen die van Albert Einstein zijn geweest, worden geveild voor enorme bedragen. Zijn viool is – na handgeschreven documenten – het item met de hoogste waarde.

“Life without playing music was inconceivable for me. I live my daydreams in music. I see my life in terms of music… I get most joy in life out of music.” – Albert Einstein

Einstein was niet alleen een ontzettend goede wetenschapper, maar had ook een grote passie voor muziek maken. Hij speelde dan ook al vanaf zijn zesde viool. Net als andere spullen van Einstein ging dit instrument onlangs onder de hamer. En de viool is voor het hoogste bedrag geveild: 516.500 dollar (omgerekend zo’n 420.000 euro). Dit is vijf keer meer dan verwacht!

einsteins viool

De geveilde viool van Albert Einstein

Speciaal bericht

Einsteins viool is afgelopen week in New York geveild in het internationale veilinghuis Bonhams. Voordat het instrument onder de spreekwoordelijke hamer werd gelegd, was het muziekinstrument in bezit van de Hibbs-familie. Einstein gaf zijn viool namelijk cadeau aan een jonge beginnende violist – Lawrence Hibbs – waarna het instrument binnen de familie bleef.

Einstein kreeg de viool in 1933 cadeau van Oscar Steger – die de viool ook heeft gemaakt – toen de wetenschapper naar het Princeton Institute for Advanced Study ging. Steger had er speciaal voor de wetenschapper een bericht op geschreven: “Made for the worlds greatest scientist professor Albert Einstein”.

einsteins viool

De tekst die Oscar Steger op Einsteins viool heeft geschreven

Waardevolste item

De viool is – na eerder geveilde documenten, zoals een handgeschreven manuscript van zijn relativiteitstheorie – het waardevolste item dat van Einstein is verkocht. Eerder schreven we al over zijn leren jasje, dat 132.000 euro opleverde. Maar ook zijn pijp en zelfs röntgenfoto’s van zijn schedel zijn ooit geveild. What’s next?

Bronnen: Bonhams, New Atlas

Beeld: Bonhams

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde