FBI geeft officiële Bigfoot-documenten vrij

Laurien Onderwater

06-06-2019 15:59:09

bigfoot sasquatch

De federale politiedienst heeft de resultaten van een grondig onderzoek naar het mythische wezen na ruim veertig jaar openbaar gemaakt.

Jarenlang geloofden mensen in het bestaan van ‘abnormale primaten’ als Yeti en Bigfoot. (En er zullen nu ook ongetwijfeld nog mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat het mythische wezen echt is.) In 1976 lukte het de directeur van het Bigfoot Information Center and Exhibition, Peter Byrne, zelfs om de FBI onderzoek te laten doen naar een haarmonster van vermoedelijk een Bigfoot – door native Americans ook wel Sasquatch genoemd. De resultaten van dat onderzoek zijn nu, 43 jaar later, vrijgegeven door de federale politiedienst.

Lees ook:

Oh deer

Zoals je in de documenten kunt lezen, schreef Peter Byrne op 24 november een brief naar de FBI. Daarin schrijft hij onder andere het volgende: “We komen niet vaak haar tegen dat we niet kunnen identificeren en het haarmonster dat we nu hebben, ongeveer 15 haren die aan een klein stukje huid zijn gehecht, is het eerste dat we in zes jaar hebben verkregen waarvan we denken dat het belangrijk kan zijn.”

De FBI reageerde daarop door te zeggen dat het laboratorium alleen ‘bewijs onderzoekt voor wetshandhavingsinstanties in verband met strafrechtelijk onderzoek’. Toch besloot de dienst een uitzondering te maken en de haren te inspecteren, nadat verschillende kranten, waaronder de New York Times, het mogelijke bestaan van Bigfoot aan het licht hadden gebracht.

Maar helaas voor Byrne waren de haren niet afkomstig van een Bigfoot. De Sasquatch-jager kreeg op 24 februari 1977 bericht van Jay Cochran Jr, adjunct-directeur van de FBI, waarin stond dat het hier om haren van een of ander hert ging.

Case closed dus. En nu is het wachten tot de FBI documenten vrijgeeft over het monster van Loch Ness. Of de Yeti. Of de Jackalope. Of…

Bronnen: FBI Vault, Popular Mechanics

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens