‘Oud Filistijnse begraafplaats opgegraven in Israël’

Laurien Onderwater

13-07-2016 13:00:09

Begraafplaats Filistijnen opgegraven

Het is een van de meest mysterieuze volken uit de Bijbel: de Filistijnen. En een opgraving zou een paar van hun geheimen onthullen, claimen onderzoekers.

De Filistijnen krijgen altijd de schuld wanneer iets kapot gaat. In de Bijbel wordt dit volk afgeschilderd als barbaars en moordzuchtig. En wanneer je in het Engels iemand een philistine noemt, zeg je eigenlijk dat diegene een cultuurbarbaar is. Maar door de ontdekking van een bijzondere begraafplaats, blijken deze mensen toch wel waarde aan cultuur te hebben gehecht, zo beweren onderzoekers.

Filistijnen

Even voor de mensen die zich afvragen wie de Filistijnen ook alweer waren. Het zeevarend volk vestigde zich zo’n duizend jaar voor Christus in het huidige Zuid-Israël en de Gazastrook. In de Bijbel staan ze beschreven als de aardsvijand van de Israëli. Ze waren dan ook regelmatig in gevecht met elkaar. De bekendste Filistijn was Goliath die uiteindelijk zou zijn gedood door de Israëliër David.

Het is voor het eerst dat er overblijfselen van het ‘Bijbelse volk’ zijn gevonden, zo beweren de onderzoekers. Tot die tijd kwam de kennis over de Filistijnen vooral van voorwerpen die ze hadden achtergelaten. Nu zouden de archeologen overblijfselen hebben aangetroffen van zo’n 200 mensen die lagen begraven in Ashkelon National Park, Zuid-Israël. Sommige skeletten droegen kettingen, armbanden en zelfs teenringen. Bij andere overleden mensen lagen wapens en parfumflesjes.

Deze objecten zouden dus een heel nieuw licht kunnen werpen op de Filistijnen. Het zou mogelijk een volk kunnen zijn geweest met speciale begravingsrituelen en de mensen zouden dus toch niet zulke cultuurbarbaren zijn als werd gedacht.

Top secret

Al in 2013 was het de archeologen duidelijk geworden dat ze op een bijzondere begraafplaats gestuit. Ze hielden het expres stil, om te voorkomen dat extreem orthodoxe Joden zouden demonstreren; die hadden immers bij eerdere opgravingen al geprotesteerd, omdat ze vonden dat dergelijke werkzaamheden de religieuze wet overtraden. “Ik moest dan ook regelmatig op mijn tong bijten”, zei Daniel Master, een van de hoofdonderzoekers.

Lucas Petit, conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, vindt het een spectaculaire vondst. “In Ashkelon hebben ze niet alleen de stad zelf zeer nauwkeurig onderzocht, maar ook het nabijgelegen grafveld. De honderden graven laten een duidelijke relatie zien met de stad en de Filistijnse cultuur. Heel bijzonder!”

Toch moeten we nog even een flinke slag om de arm houden. Zo hebben onderzoekers al vaker geclaimd dat ze de ‘eersten’ waren die resten van Filistijnse volken hebben gevonden, terwijl dit later niet het geval bleek te zijn. Het is ook nog even afwachten op het wetenschappelijke artikel dat de archeologen gaan publiceren. Stay tuned.

Bronnen: The Leon Levy Expedition, Independent, BBC

Beeld: The Leon Levy ExpeditionPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar