Film verandert door je gedachten

Laurien Onderwater

29-05-2018 08:59:19

Film The Moment

Meestal als je naar een film kijkt, leun je ontspannen achterover in je stoel, terwijl het verhaal zich ontvouwt. Maar zo werkt het niet bij deze nieuwe film.

Het is vrijdagavond, je zit op de bank met een grote bak zelfgemaakte zoute (!) popcorn en scrolt door een lijst met films op zoek naar een leuke die je nog nooit hebt gezien. Je kiest een film, maar na een half uur kijken, besef je dat je hem nog steeds niet leuk vindt. Wat doe je dan? Dan verander je het plot gewoon door de film simpelweg ‘aan te sturen’ met je gedachten.

The Moment

Kunstenaar en filmregisseur Richard Ramchurn, afgestudeerd aan de Universiteit van Nottingham, heeft een 27 minuten durende film gemaakt, waarvan het plot kan worden aangepast met je gedachten. Hoe? Door een headset van een paar tientjes op te zetten die de elektrische activiteit van de hersenen detecteert.

In The Moment wordt een donkere toekomst verkend waarin hersencomputerinterfaces de norm zijn. Wanneer je tijdens het kijken van de film de headset (een NeuroSky MindWave) draagt, registreert hij je niveau van aandacht door de hersenactiviteit te meten binnen een frequentiebereik waarvan wordt gedacht dat het overeenkomt met aandacht (hoewel sommigen sceptisch zijn over hoe goed dit soort apparaten dit kan tracken).

Deze metingen worden draadloos naar een laptop verstuurd, waar de speciaal gebouwde software van Ramchurn ze gebruikt om onder andere volledige scènes, de achtergrondmuziek en animaties aan te passen. Hiervoor hoef je zelf dus geen spier te vertrekken.

Ontelbaar veel versies

In The Moment kunnen zoveel veranderingen worden gemaakt dat er volgens Ramchurn “101 trillion different versions” van de film zijn. Om dit mogelijk te maken in een film van slechts 27 minuten, moest hij drie keer zoveel beelden maken als hij normaal zou doen, en zes keer zoveel audio verzamelen.

Het is overigens niet de eerste film die je met je gedachten kunt aansturen; Ramchurn kwam in 2014 al met The Disadvantages of Time Travel, waarbij een headset het knipperen van de kijker monitorde om erachter te komen wanneer hij van de ene opname naar de volgende moest switchen. Dit werkte toch niet zoals gewenst en dus moest de regisseur met een andere techniek komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ruzie

Er zit echter wel een nadeel aan het concept: zes tot acht mensen kunnen The Moment bekijken, terwijl er maar één de headset draagt en dus het plot van de film verandert. Dat leidt geheid tot ruzie…

Bronnen: Technology Review, Popular Mechanics

Beeld: Richard Ramchurn

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis