Filmpje: aapje doet ontsnappingspoging

Karlijn Klei

31-08-2019 08:59:40

aapje

Een paar flinke tikken met een puntige steen en pats! Slaat zo’n kleine aap toch maar mooi een glazen paneel aan diggelen.

Was het uit ongenoegen, nieuwsgierigheid, verveling? Wie zal het zeggen. Maar dat dit aapje met zijn apenstreken de bezoekers een dierentuin in China afgelopen week vreemd deed opkijken, is duidelijk. De ‘kleine vandaal’ ging met een flinke steen een van de glazen panelen van zijn verblijf te lijf.

Lees ook:

Deels succes

De druktemaker is een witschouderkapucijnaap (Cebus capucinus), een kleine, relatief intelligente apensoort die van nature in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt. Met een puntige steen sloeg het aapje flink tegen een van de glazen ramen van zijn verblijf. En ja hoor: kaput. Ondanks dat er van het glas weinig over lijkt, bleef het paneel overeind.

De actie, die plaatsvond in dierentuin de Zhengzhou Zoo in de Chinese provincie Henan, leek niet alleen de bezoekers te verrassen, maar ook het aapje zelf. Die lijkt na zijn ‘misdaad’ heel gauw de benen te nemen. Kende hij zijn eigen kracht niet?

Herhaalde misdaad

Het dierentuinpersoneel vertelde de Chinese media dat dit aapje ook vóór zijn apenstreken al opviel tussen zijn soortgenoten. Hij zou het gebruik van gereedschap namelijk erg goed onder de knie hebben, véél beter dan zijn apenbroeders. Waar die lastige noten met hun tanden proberen open te maken, pakt dit kleine dier er doorgaans gewoon een grote steen voor. Wel zo makkelijk.

Het zal oplettende lezers overigens niet ontgaan zijn dat er op de achtergrond nog een ander paneel aan diggelen ligt. Misschien was het dus niet het eerste ‘vergrijp’ van het aapje. In de hoop te voorkomen dat er binnenkort een derde paneel vervangen moet worden, heeft de dierentuin dergelijke grote stenen uit het verblijf gehaald.

Bronnen: South China Morning Post, Gizmodo

Beeld: South China Morning Post/Youtube

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes