Filmpje: vissen worden gedropt vanuit vliegtuig

Laurien Onderwater

05-09-2018 08:59:20

vissen

Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo, maar volgens deskundigen is deze methode een stuk minder stressvol voor de vissen.

Mocht je toevallig een van de bergmeren van Utah binnenkort bezoeken, wees dan niet verbaasd als je meer vissen in de lucht dan in het water ziet. Utahs Division of Wildlife Resources (DWR) dropt namelijk vanuit een vliegtuig een heleboel forellen in verschillende bergmeren. De DWR plaatste onlangs een filmpje op sociale media om te laten zien hoe dit in zijn gang gaat.

Lees ook:Waarom vliegen vliegende vissen?

Minder stress

In Utah wordt enthousiast gevist, voornamelijk op forel, in de hoge bergmeren. Dat betekent dat na verloop van tijd deze afgelegen meren periodiek moeten worden aangevuld. Dat wordt met deze methode gedaan.

Het ziet er wellicht cru uit en het lijkt alsof de val uit het vliegtuig in veel dode vissen zal resulteren, maar de DWR verklaarde in een tweet dat tenminste 95 procent van de vis de val overleeft. Dat komt doordat de jonge vissen zo klein zijn – zo’n 2,5 tot 7,5 centimeter lang.

Meer dan 200 van de afgelegen bergmeren van Utah worden elk jaar gevuld met behulp van deze methode. De meren liggen vaak ver van goed begaanbare wegen dus de beesten over land vervoeren kost veel meer tijd en bezorgt de vissen meer stress. Ze vanuit een vliegtuig in het water laten vallen, gaat veel sneller en scheelt een hoop nervositeit.

Bronnen: Twitter, Live Science, ScienceAlert

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis