Filmpje: zwembadgolfje wordt tsunami

Karlijn Klei

04 August 2019 10:59

Bezoekers van dit waterpark verwachtten lekker rond te dobberen, maar er ging iets mis. Door een storing kregen ze een metershoge golf voor de kiezen.

Ik ging vroeger bijna nooit naar het zwembad, maar als ik mijn ouders zover kreeg, wilde ik in ieder geval in het golfslagbad. Die golfjes waren alleen niets vergeleken met die de bezoekers van het Yulong Shuiyn-waterpark in China onlangs voor de kiezen kregen. Een dagje afkoelen in de tropische baden kwam abrupt ten einde toen de golven in het golfslagbad uitgroeiden tot bijna tsunami-achtige afmetingen.

Lees ook:

Storing?

Een filmpje van het voorval ging de afgelopen dagen het internet over. Gelach en andere pretgeluiden slaan snel om in gegil als blijkt hoe hoog en sterk de golf is. Moeiteloos schept de kunstmatige tsunami, die ruim buiten de randen van het zwembad stroomt, zwemmers mee, en kwakt ze verderop weer neer.

Nu is dit bad, dat ietwat ongemakkelijk de tsunami pool heet, wel bedoeld voor flinke golven, maar dit was natuurlijk te veel van het goede. Het gerucht ging dat de bestuurder van de golfmachine dronken was en het apparaat, al dan niet met opzet, op volle kracht zette. Volgens het park was de tsunami het gevolg van een stroomstoring.

Botbreuken

44 mensen bezeerden zich dusdanig dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Voor 39 van hen viel het gelukkig uiteindelijk allemaal erg mee, aldus de China Daily. Een dag later konden die alweer naar huis. De vijf anderen bleven langer in het ziekenhuis om behandeld te worden voor hun rib- en voetbreuken.

Na het ongeluk werd het waterpark een dag gesloten. Na de nodige checks en reparaties wil het ‘zwemparadijs’ de deuren weer openen. Maar of de tsunami-pool dan weer zo vol zal zitten, dat moeten we nog maar zien.

Bronnen: South China Morning Post, China Daily, Science Alert

Beeld: Patrikaidotcom/YouTube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Filmpjes