Kun je flaporen tegengaan door ze vast te plakken?

KIJK-redactie

17-05-2021 12:00:00

flaporen

De oren van pasgeboren baby’s zijn voor eventjes erg slap en plooibaar. Kun je flaporen dan tegengaan door ze simpelweg te spalken?

Gewoon spalken. Het lijkt misschien te simpel voor woorden, maar het is inderdaad mogelijk om flaporen te corrigeren door ze vast te plakken. Dan moet je er wel snel bij zijn. De oren van pasgeboren baby’s hebben namelijk de unieke eigenschap dat ze, onder invloed van de oestrogenen van de moeder, heel slap en plooibaar zijn. Na de geboorte wordt het kraakbeen snel stugger. De Japanners waren de eersten die in de jaren tachtig over deze vorm van oorcorrectie publiceerden, maar het bleef wat vaag. Gelukkig geeft het onderzoek van plastisch chirurg Marieke van Wijk meer duidelijkheid.

Lees ook:

Flaporen

Als tijdens de eerste zes weken na de geboorte wordt begonnen met spalken, is er een grote kans dat het kind van zijn flaporen afkomt, stelt Van Wijk, die vorig jaar op dit onderwerp promoveerde. Bij kinderen ouder dan zes weken neemt het effect snel af. Hoelang moet zo’n spalkje dan blijven zitten? Dat hangt af van de leeftijd. Bij een pasgeboren baby is twee weken vaak genoeg, maar bij een zes weken oude baby is gemiddeld tien weken nodig om het oortje te corrigeren.

Zo’n 5 procent van de Nederlanders wordt geboren met flaporen, een afwijking van het kraakbeen in het oor. In de medische wereld is een oor een flapoor als het meer dan 2 centimeter van het hoofd af staat. Jaarlijks laten zo’n 2500 Nederlanders, vaak kinderen, hun afstaande oren netjes rechtzetten. Van Wijk ziet er in haar werk als plastisch chirurg in het Zwolse ziekenhuis Isala heel wat voorbijkomen. Volgens haar moeten we ons blijven realiseren dat het hebben van afwijkende oorschelpen geen ziekte is, maar dat het voor veel mensen een psychische last kan zijn.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 8/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt