Vergroeid met je PS3

KIJK-redactie

30 August 2010 13:00

Af en toe een paar uur gamen lijkt een prima tijdverdrijf. Maar waar ligt de grens tussen een fanatieke hobby en een hardnekkige verslaving? En hoe kom je daar vervolgens weer vanaf?

“Twee uur gamen staat gelijk aan een lijntje cocaïne.” Aan het woord is de Britse therapeut Steve Pope, auteur van een tamelijk tendentieus artikel in de Lancashire Evening Post. Met zijn verhaal wekt hij de indruk dat het overgrote deel van de kinderen verslaafd is aan gamen. Maar hij is vaag over zijn bronnen, en van nuancering of wederhoor is in het stuk al helemaal geen sprake.

Zulke publicaties zijn geen zeldzaamheid. Maarten Brands, eigenaar van gameontwikkelstudio Virtual Fairground, is terughoudend als we hem bellen om hem enkele vragen te stellen. “Ik heb al eens meegewerkt aan een artikel over gameverslaving, en dat was vanaf het eerste moment al negatief ingesteld.” Pas na enige geruststellende woorden besluit Brands zijn medewerking te verlenen. Het is tekenend voor de krampachtige manier waarop er vaak gediscussieerd en geschreven wordt over gameverslaving.

Gelukkig heeft het debat in Nederland de laatste tijd gewonnen aan nuance. Tony van Rooij beaamt dit. Hij promoveert op online gameverslaving aan IVO, het wetenschappelijk bureau voor onderzoek en advies op het gebied van verslaving, leefwijzen en maatschappelijke ontwikkelingen. “Wij zijn een tijdje geleden ook in de media geweest omdat we hebben gezegd dat de game-industrie wel wat meer verantwoordelijkheid mag nemen. Daar werd goed en genuanceerd op gereageerd. Het onderwerp wordt binnen de industrie serieus genomen, volgens mij.”

Het probleem bestaat dus, al lijkt het niet de demonische proporties te hebben die het Britse artikel beschrijft. Bovendien ontbreken daarin cruciale vragen. Wanneer ben je gameverslaafd? Hoe behandel je zoiets? Aan welke games raken mensen verslaafd? Wie is er verantwoordelijk? Het is tijd voor antwoorden.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 10/2010, in de winkel van 27 augustus tot en met 23 september. De tekst werd geschreven door Jesse Zuurmond.

Meer informatie:

Beeld: Shutterstock


Meer Artikelen