Glaasje alcohol maakt gelukkig

KIJK-redactie

15 January 2010 10:46

Mensen die af en toe een glaasje wijn of een borrel drinken, zijn gelukkiger dan mensen die nooit aan de alcohol nippen.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek ‘De gelukswijzer’ van de Erasmus Universiteit, Rotterdam blijkt dat deelnemers gemiddeld een 7,5 scoren op de vraag of ze gelukkig zijn of niet. Maar het met mate drinken van alcohol zorgt voor een hoger gelukscijfer: mensen die een tot twee dagen in de week twee glazen of meer drinken, scoren gemiddeld een 8.

Geheelonthouders doen het met een 7,5 nog steeds niet slecht, maar de mensen die erg veel van alcohol houden, blijken minder gelukkig te zijn: deelnemers die minstens drie keer in de week twee of meer glazen alcohol drinken, scoren gemiddeld een 6,6.

Bij de studie werd rekening gehouden met demografische en economische factoren, zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en inkomen. Er zal nog verder onderzoek plaatsvinden, onder andere om te kijken of matige drinkers langer gelukkiger blijven dan geheelonthouders en wat de achterliggende redenen zijn van alcoholgebruik.

Het geluksonderzoek wil zich richten op de positieve kant van het leven. Recent onderzoek heeft namelijk laten zien dat gelukkige mensen succesvoller zijn in hun werk, vaker stabiele relaties hebben en langer leven. Maar hoe komt dat precies? Wie wil helpen bij het beantwoorden van die vraag, kan zich aanmelden op de website http://www.gelukswijzer.nl/ om daar een geluksdagboek bij te houden ten behoeve van het onderzoek.

Bronnen: Foodlog


Meer Mens