‘Onze bevindingen laten zien dat het concept mooi werkt’

Naomi Vreeburg

27-01-2021 12:00:00

hartkleppen

Wetenschappers hebben afbreekbare hartkleppen ontwikkeld. KIJK sprak erover met Anthal Smits, onderzoeker aan de TU Eindhoven.

Wat is het probleem met de huidige kunsthartkleppen?

“Het belangrijkste nadeel van deze levensreddende kunstkleppen is dat het niet-levende implantaten zijn die zich niet kunnen aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Iets wat gezonde hartkleppen wel kunnen. Dit is extra lastig bij kinderen die een kunstklep nodig hebben ten gevolge van aangeboren hartafwijkingen. De huidige kunstkleppen kunnen niet meegroeien met het kind waardoor er herhaaldelijk geopereerd moet worden.”

Lees ook:

Wat hebben jullie ontwikkeld?

“De klep die wij hebben ontwikkeld neemt de functie van de zieke hartklep in eerste instantie over. Maar er gebeurt nog wat anders. Zodra de kunstklep, gemaakt van afbreekbaar kunststof, in het lichaam wordt geïmplanteerd, wordt het aangevallen door de immuuncellen in ons lichaam. Deze cellen zorgen er echter ook voor dat andere cellen naar de klep toekomen en daar het weefsel gaan repareren en nieuw weefsel aanleggen. De kunstklep wordt vervolgens in het lichaam afgebroken en vervangen door dit nieuwe weefsel dat zich net als een gezonde hartklep weer kan aanpassen en meegroeien. Onze bevindingen laten zien dat het concept heel mooi werkt.”

Wat zijn de vervolgstappen?

“Een ervan is het nóg langer testen van de implantaten. Voor de hartkleppen weten we nu dat ze het minimaal 1 jaar volhouden, maar het is belangrijk om te onderzoeken wat er op nog langere termijn gebeurt. Daarbij willen we onderzoeken of de kleppen inderdaad kunnen meegroeien met het lichaam. Daarnaast weten we nu weliswaar dat het principe werkt, maar we weten niet precies of het bij iedereen hetzelfde werkt.”

Dit korte interview is ook te vinden in KIJK 3/2021, die vanaf 18 februari in de winkel ligt.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens