Herpesvirus pakt kanker aan

Naomi Vreeburg

29 October 2015 13:00

Voor de verandering een keer positief nieuws over herpes. Een medicijn uitgerust met het virus, dat nu is goedgekeurd door de FDA, weet kanker een halt toe te roepen. 

Wie regelmatig te kampen heeft met een koortslip kan zich waarschijnlijk maar moeilijk voorstellen dat herpes zich ook weleens van zijn nuttige kant laat zien. Bijvoorbeeld voor het laten krimpen van kankercellen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft deze week groen licht gegeven aan een medicijn dat is uitgerust met het virus om huidkanker aan te pakken.

Immuunsysteem aangewakkerd

Het geneesmiddel wordt verkocht onder de naam Imlygic en werkt als volgt. Het wordt in het tumorweefsel gespoten, waarna het herpesvirus naar binnen glipt. Dit is geen standaard virus, maar een gemodificeerde versie. Het is zo aangepast dat het zich vermenigvuldigt in de tumor en hier vervolgens celdood veroorzaakt. Bovendien zorgt het medicijn ervoor dat het immuunsysteem wordt aangewakkerd om net een tikkeltje harder te werken en de tumoren de das om te doen.

Imlygic is inmiddels getest in 436 proefpersonen met uitgezaaide huidkanker. Zij werden 6 maanden lang behandeld met het medicijn. Hieruit bleek dat 16,3 procent van de patiënten de grootte van hun tumoren zag afnemen.

Duur

Het middel heeft wel een aantal nadelen. Zo heeft het bijwerkingen als koorts, misselijkheid en – niet geheel verrassend – het krijgen van herpes. De FDA heeft om dit laatste besloten dat het medicijn niet mag worden toegediend bij zwangere vrouwen. Een ander nadeel is dat de behandeling met het medicijn enorm duur is: 65.000 dollar (bijna 60.000 euro) per patiënt.

Deze nadelen maakten het de FDA moeilijk. Ze zorgden ervoor dat de organisatie zijn besluit een aantal keer uitstelde. Maar uiteindelijk is de FDA toch gezwicht, omdat huidkanker jaarlijks 15.000 Amerikanen van het leven berooft en elk medicijn welkom is.

Bron: The Guardian


Meer Mens