Hoe eet je een tompoes?

KIJK-redactie

27-04-2016 11:00:57

tompouce

De oranje tompoes op Koningsdag is een jaarlijkse traditie. Is er een manier om de Hollandse lekkernij zonder geknoei weg te werken?

Hoewel we elk jaar massaal een tompoes eten op Koningsdag, blijven we het lastig vinden om het kliedervrij op te eten. Want geef toe: ook jij hebt het eten van het hapje bakkersroom met bladerdeeg en glazuur nog niet helemaal onder de knie. Maar hoe eet je een tompoes op de beste manier?

Er bestaat in elk geval geen speciale etiquette voor het eten van een tompoes; elke manier om het typisch Hollandse gebakje te lijf te gaan, is geoorloofd. En dat is een van de redenen dat wij er zo gek op zijn.

Kliedervrij

De gemakkelijkste weg is om de verschillende onderdelen van de tompoes gescheiden op te eten. En natuurlijk bewaar je het lekkerste dan voor het laatst. Dit is een efficiënte manier om een tompoes zonder kleverige handen naar binnen te werken. Maar of dit ook het lekkerst is? De beste smaaksensatie krijg je natuurlijk wanneer je alle onderdelen tegelijk verorbert.

Het lijkt onmogelijk om alle lagen tegelijk op te eten, omdat de vulling dan tussen de lagen ontglipt. Toch bestaan hier enkele strategieën voor. Zo kun je de glazuurlaag onder de onderkant schuiven. Op deze manier neem je – zonder room aan je kin – een hap.

Hoe eet je een tompoes?

Dé methode om een tompoes te eten, is er niet. Wel bestaan er een heleboel innovatieve manieren om een tompoes knoeivrij naar binnen te schuiven, zoals in onderstaand filmpje. Je legt de tompoes op zijn zij, waardoor de room beter op zijn plaats blijft. Daarna snijd je met je gebaksvorkje een deel van de onderste laag los, waarna je de helft van de room door midden hakt. Vervolgens doe je hetzelfde met de glazuurlaag.

Het vergt wat oefening, maar een schone Koningsdagoutfit is natuurlijk ook wat waard.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes