Hoe klonk de stem van Ötzi de IJsman?

Naomi Vreeburg

23-09-2016 09:00:03

Ötzi de IJsman

25 jaar na de vondst van Ötzi de IJsman hebben onderzoekers geprobeerd hem een stem te geven.

Ötzi de IJsman, wiens lichaam in 1991 nabij het Oostenrijkse Ötztal werd gevonden, blies 5300 jaar geleden zijn laatste adem uit. Aangezien voicerecorders duizenden jaren geleden nog niet bestonden, weet niemand nu of Ötzi een zware of een verwijfde stem had. Maar Italiaanse wetenschappers hebben nu geprobeerd om te achterhalen hoe de IJsman klonk.

Stemgeluid

Of hij daadwerkelijk deze klanken produceerde, is nog wel twijfelachtig, zo geven ook de onderzoekers toe. Ze misten te veel onderdelen van Ötzi die belangrijk zijn om zijn originele stem precies te reconstrueren. Maar om een idee te krijgen, lieten ze onderstaand geluid horen tijdens een bijeenkomst die werd gehouden om het jubileum van de Ötzi-vondst te vieren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Italianen hebben CT-scans uitgevoerd om een digitaal model te maken van de stembanden, de keel en de mond van de IJsman. MRI-scans hadden hier meer inzicht in kunnen gegeven, maar de kans was minder groot dat Ötzi beschadigd zou raken als de onderzoekers aan de slag gingen met de CT-scanner.

100 – 150 Hertz

Met behulp van deze informatie schatten de wetenschappers dat de frequentie van de stem van Ötzi tussen de 100 en 150 Hertz lag. Voor de Nederlandse mannenstem ligt dit rond de 100 Hz en van een Nederlandse vrouw rond de 200 Hz.

Maar nogmaals, aangezien er veel onderdelen van de IJsman missen en er (nog) geen gedegen onderzoek is gepubliceerd, moeten we deze conclusies met een korreltje zou nemen. Hoe aardig het ook is dat iemand Ötzi eindelijk een stem probeert te geven.

Bronnen: Discovery, Science Alert

Beeld: South Tyrol Museum of ArchaeologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar