‘Tattoos geven je afweersysteem een boost’

Laurien Onderwater

10-03-2016 16:20:06

Tattoo

Of je houdt ervan of je vindt ze vreselijk: tatoeages. Maar naast mensen decoreren, kunnen ze ook het afweersysteem een boost geven.

Meerdere tatoeages nemen kan je behoeden voor een verkoudheid. Deze conclusie zou je kunnen trekken uit een nieuw onderzoek dat aan de Universiteit van Alabama is gedaan. Wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat mensen die vaker getatoeëerd zijn – en dus veel tattoos hebben – een sterkere afweer hebben.

Kwestie van wennen

Het onderzoeksteam nam voor en na het tatoeëren speekselmonsters af. Deze monsters werden in het lab gecheckt op het antilichaam immunoglobuline A dat het lichaam tegen ziekteverwekkers beschermt. Ze keken ook naar cortisol, een stresshormoon dat de reactie van het afweersysteem onderdrukt.

Wat ze ontdekten was dat direct na het tatoeëren het aantal antilichamen tijdelijk was gedaald als gevolg van stress. Maar hoe vaker en langer iemand werd getatoeëerd, des te minder dit antilichaam daalde, wat er op wijst dat de afweerrespons is versterkt.

Hoofdonderzoeker Christopher Lynn vertelt aan ScienceAlert hoe dit kan. “Na een stressvolle situatie keert je lichaam terug in een evenwichtstoestand. Maar wanneer het lichaam constant wordt blootgesteld aan dezelfde stressfactor, dan verschuift het evenwicht omhoog en kun je meer aan.” Een kwestie van gewenning dus.

Te hygiënisch

Het onderzoek heeft wel wat beperkingen. Sandra van Vliet van de afdeling moleculaire celbiologie aan het VUmc zegt: “De onderzoekers hebben geen lange-termijn-onderzoek gedaan, dus niet dezelfde personen getest die over langere tijd meerdere tattoos kregen. Dit is wat je eigenlijk moet doen om zulke uitspraken hard te maken.”

Daarnaast kwamen alle proefpersonen uit steden in Alabama, waar de hygiënestandaard in tattoostudio’s hoog is. De onderzoekers willen daarom in het vervolg nog meer testjes doen in steden waar meer tattoo-infecties voorkomen door slechte hygiëne. Eens kijken of je immuunsysteem wordt geboost in een vies kamertje met een zweterige tatoeëerder.

Bronnen: American Journal of Human Biology, Gizmag, ScienceAlert

Beeld: TattoodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis