‘Hoe ‘yuk’ is een goeie dot semenplasma?’

KIJK-redactie

21-10-2015 16:00:30

KIJK-columnist Ronald Giphart neemt de gezondheid en smaak van sperma onder de loep.

Vorige maand bespraken we de internetsite puberz.nl, waarin werd onthuld wat pubermeisjes zouden denken tijdens het geven van fellatio. Bijvoorbeeld de verzuchting: ‘Sperma is gezond, sperma is gezond, sperma is gezond… Yuk!’

Na lezing bleef ik achter met twee vragen. Is sperma werkelijk ‘gezond’? En hoe ‘yuk’ is een goeie dot semenplasma? Een zoektocht langs de krochten van het internet bracht me bij veel beweringen over zowel de gezondheid als de smaak van teelbalvocht.

Opmerkelijk vaak las ik stellige beweringen dat deze smaak kan variëren door externe factoren als voeding en leefgedrag. Roken, de consumptie van koffie, alcohol en pregnante etenswaren als broccoli en asperges zouden de smaak en het mondgevoel van het van huis uit bitter smakende mannensap negatief beïnvloeden.

We kunnen ons afvragen hoe en waar dit is onderzocht. Een paar jaar geleden deed de BBC voor een voedselprogramma een heuse semen taste test, waarbij drie vrouwen de kwakjes van hun partners kregen voorgeschoteld. Deze mannen waren op dieet gezet en de vrouwen moesten bepalen of ze een verschil in smaak konden proeven. Twee van de drie beweerden van wel, wat de tv-makers tot de conclusie bracht dat smaakmoleculen uit voedsel wellicht teelvocht van mannen kan bereiken. Grappig, maar helaas stelde het tv-programma wetenschappelijk nogal teleur.

Bij mijn weten is er geen verantwoord significant dubbelblind onderzoek naar de smaak van sperma gedaan. Om dit goed te doen, zou het zaad van verschillende groepen mannen met verschillende eetpatronen door groepen vrouwen moeten worden geproefd en beoordeeld. Dan pas kan er iets zinnigs worden gezegd.

Hetzelfde geldt voor de claim dat sperma ‘gezond’ zou zijn. Zaad zou bestaan uit water (zo’n 90 procent), eiwitten, koolhydraten, vitaminen, fructose, zink, mineralen en verschillende chemische stoffen. Daarvan wordt vermoed dat ze depressies tegengaan, angst verminderen, het humeur verbeteren en de genegenheid verhogen. Volgens sommigen is een goed cumshot een geweldig medicijn tegen zwaarmoedigheid en andere problemen. In de media zijn deze hypotheses met verlekkering gebracht als stellige claims, maar ook deze onderzoeken liggen onder vuur.

Een belangrijke tegenwerping is de vraag waarom zaad deze eigenschap zou bezitten en hoe dit zou zijn geëvolueerd. Het doorslikken van sperma (door biologen ‘ejaculatieconsumptie’ genoemd) gaat in tegen het oorspronkelijk doel van het goedje, namelijk voortplanting. Er zijn diersoorten waarvan de vrouwtjes het sperma van hun kerels verorberen, maar dit gedrag is niet standaard menselijk, en wellicht zelfs een recent cultureel fenomeen.

Ook dat schreeuwt om wetenschappelijk verantwoord historisch-sociologisch onderzoek: wanneer en waarom begonnen vrouwen de smeerkaas van hun mannen door te slikken? De zoektocht gaat door. Yuk!

Ronald Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 3/2015.

Beeld: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen