‘Honden houden niet van knuffelen’

KIJK-redactie

02-05-2016 11:00:17

Een hondenexpert claimt dat een grote meerderheid van de honden zich oncomfortabel voelt bij het krijgen van een knuffel.

Voor een hondenbezitter kan het heerlijk zijn om zijn trouwe viervoeter een stevige knuffel te geven. En het is nog gezond ook; het is namelijk een van de beste manieren om je stress te verminderen en je bloeddruk te verlagen. Voor een hond is een liefkozende omhelzing echter lang niet altijd een pretje, beweert een hondenexpert.

Signalen

De hondenexpert, genaamd Stanley Coren, bestudeerde 250 willekeurige foto’s van mensen die met een hond knuffelen. Bij het bestuderen van de foto’s lette Coren op signalen die aangeven dat een hond zich ongemakkelijk voelt. Deze signalen zijn onder meer het klapperen met de oren, het vermijden van oogcontact en het likken van de lippen.

Uit dit onderzoek bleek dat 81,6 procent van de honden tijdens de knuffel een teken liet zien van ongemak, stress of angst. Een kleine 11 procent stond er neutraal in en slechts 7,6 procent van de honden leek van de omhelzing te genieten.

Coren raadt het hondeneigenaren aan om de signalen niet te negeren. Het herkennen van deze signalen is voor kinderen overigens moeilijker. Zij stoppen dan vaak niet met knuffelen en dit kan een gevaarlijke situatie opleveren.

Weerstand

De uitkomst van het onderzoek heeft voor weerstand gezorgd bij andere honden- en dierenexperts. Zo stelt dierengedragsexpert Corey Cohen dat de stresssignalen niet hoeven voort te komen uit een knuffel. De hond kan namelijk ook angstig worden van de camera, of zich ongemakkelijk voelen doordat zijn baas hem in een bepaalde pose wil krijgen.

Cohen benadrukt dat een hond bij het krijgen van een knuffel zich, net zoals de mens, erg comfortabel kan voelen. Bij mens en hond komt dan zelfs het stofje oxytocine vrij, dat ook wel bekend staat als het ‘liefdeshormoon’. Zo verkeerd hoeft een knuffel met je harige viervoeter dus niet te zijn.

Bronnen: New York TimesIFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens