Honden socialer door liefdeshormoon

KIJK-redactie

11-06-2014 16:00:30

Hond Baasje

Komt er binnenkort een spray op de markt die valse honden weer lief maakt? Onze trouwe viervoeters worden socialer wanneer ze het hormoon oxytocine krijgen toegediend, zo blijkt uit Japans onderzoek.

Het was al bekend dat oxytocine, ook wel het liefdeshormoon genoemd, een rol speelt in het vormen van paren tussen dieren. Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben nu aangetoond dat het hormoon ook niet-seksuele banden kan versterken. Honden worden namelijk socialer als ze oxytocine krijgen toegediend.

Meer gesnuf en gelik

In het onderzoek werden twee groepen honden apart genomen. De ene helft kreeg oxytocine via de neus ingespoten en de andere helft kreeg een placebo. Vervolgens werden de trouwe viervoeters weer herenigd met hun baasjes. Deze mensen mochten niets doen als de hond ze aandacht gaf.

Voor de baasjes van de honden die het liefdeshormoon toegediend hadden gekregen, was dit een lastige opgave. De viervoeters met de oxytocine in hun neus snuffelden en likten namelijk meer aan hun baasjes en legden vaker hun poot op schoot. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat oxytocine de sociale, niet-seksuele band tussen dieren stimuleert.

Lieve-honden-spray?

Is het mogelijk een ‘oxytocine-spray’ op de markt te brengen die valse honden weer sociaal kan maken? “Het is zeker een goede techniek om dieren met een sociale stoornis liever te maken”, vertelt hoofdonderzoeker Teresa Romero. “Maar het effect van oxytocine is helaas afhankelijk van de context: het kan honden socialer maken, maar het kan ook zorgen voor een toename van territoriumdrift en agressie.” Voorlopig dus geen spray die valse Vicky tot een ontzettend lieve hond kan omdopen.

Bronnen: PNAS, Science News

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis