‘Het lijkt erop dat intelligente mensen meer overspel plegen’

KIJK-redactie

28-07-2017 13:00:43

overspel

Een Engelse overspelsite beweert dat intelligente mensen vaker zijn geneigd naast de pot te pissen. Ronald Giphart legt uit waar dit nadeel – of voordeel? – vandaan komt. 

Uit een recente publicatie blijkt dat intelligente mensen op een bepaald onvermoed punt voordeel hebben. Of nadeel, zo u wilt. Slimme mensen zouden volgens sommige onderzoekers een grotere kans hebben om ‘niet helemaal nauwkeurig te zijn als het gaat om trouw in de liefde’ dan mensen die niet zo slim zijn. Sterker nog: hoe hoger de intelligentie, hoe groter de kans om vreemd te gaan — tenminste, dat is het vermoeden als we sommige data een beetje creatief interpreteren.

Woensdag na de jaarwisseling

Een onderzoek naar de correlatie tussen intelligentie en overspel werd gedaan door een Engelse site voor lieden die op zoek zijn naar ‘ontmoetingen’ buiten het huwelijk (een service die in ons land wordt aangeboden door Second Love). Het Engelse bedrijf IllicitEncounters heeft in Groot-Brittannië meer dan één miljoen ingeschreven gebruikers en dat biedt de mogelijkheid om af en toe geinig onderzoeksmateriaal te filteren.

In het verleden zocht de site al uit in welke steden in Engeland de meeste affaires worden gearrangeerd via hun online-dienst, welke beroepen door vrouwen het meest opwindend voor een geheime date worden gevonden (geloof het of niet, maar dat zouden accountants zijn), wat voor soort vrouwen het meest in de verleiding komen om seks buiten het huwelijk te zoeken (antwoord: carrièrevrouwen) en op welke specifieke dag mensen het meest uit zijn op een geheim avontuurtje (de eerste woensdag na de jaarwisseling).

Drang naar affaires

Bij het analyseren van data over intelligentie en vreemdgaan bestudeerden de techneuten van de overspelsite van duizend vrouwelijke bezoekers en duizend mannelijke hun opleidingsniveau in vergelijking tot het landelijk gemiddelde. De vrouwen waren gemiddeld veel hoger opgeleid en de mannen in iets mindere mate. Ook hadden beide groepen beter betaalde banen voor hogergeschoolden.

Omdat intelligentie natuurlijk meer is dan alleen een opleidingsniveau, werd er ook gekeken naar het vermogen om meerdere talen te spreken en andere factoren waaruit goed werkende hersens zouden blijken. Het resultaat was dat er een duidelijke samenhang werd gevonden voor smartness en de drang affaires aan te gaan.

Probleemoplossers

IllicitEncounters gaf hiervoor als verklaring dat mensen die door anderen slim worden gevonden, vaak succesvoller en dus ook aantrekkelijker zijn. En aantrekkelijke mensen komen regelmatiger in de verleiding. Wie vaker in de verleiding komt, zal ook vaker voor de bijl gaan, is de gedachte.

Daarnaast zijn slimme mensen betere problem solvers, wat ook handig is als je een buitenechtelijke verhouding begint. Ook zijn ze beter in het nemen van gecalculeerde risico’s. Kortom, het lijkt erop dat intelligente mensen — althans volgens een site die lééft van overspel — meer overspel plegen. Tja. Dit blad wordt natuurlijk gelezen door erg intelligente mensen, die zelf wel uitmaken of ze dit geloven of niet.

Lees ook van Ronald Giphart:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis