Internetgebruikers vertalen oude filosoof

KIJK-redactie

13 September 2010 16:00

University College London digitaliseert het werk van de filosoof Jeremy Bentham. Daarbij wordt de hulp ingeschakeld van fans en geïnteresseerden uit de hele wereld.

Transcribe Bentham is een online programma dat iedereen de mogelijkheid geeft om mee te helpen met het digitaliseren van geschriften van Jeremy Bentham, oprichter van het college. De teksten van deze oude denker zijn bijna twee eeuwen oud en liggen als een schatkist van kennis in de archieven van de universiteit.

Het University College London herbergt 60.000 van Bentham’s werken. Deze behandelen uiteenlopende onderwerpen: van politiek en geschiedenis tot recht. Het is een enorme berg werk om al deze handgeschreven teksten om te zetten in een digitaal archief. Niet alleen kost het veel tijd om ze over te nemen, ook moet alles op kwaliteit worden gecontroleerd en publiceerbaar worden gemaakt.

Tot op heden is slechts een derde van de collectie overgebracht en nog minder gepubliceerd. De wetenschappelijke waarde is echter zeer groot. Op de website, verbonden aan Facebook en Twitter, kunnen daarom enthousiastelingen uit de hele wereld komend jaar werken aan de eerste 12.500 pagina’s. Vooralsnog zijn dit de ‘makkelijk’ te ontcijferen bladzijden. De lastige, soms zelfs onleesbare boeken worden bewaard voor later.

Vrijwilligers kunnen hun stukken uitkiezen op thema (zoals religie, recht en politiek) en op de periode uit Benthams leven. Zelf meehelpen? Kijk op Transcribe Bentham.

Bronnen: University College London

Beeld: University College London


Meer Mens