Dreigt Europa’s supervulkaan te exploderen?

KIJK-redactie

11 July 2017 11:00

supervulkaan

Het is de gevaarlijkste vulkaan van Europa. En als hij uitbarst, kan dat het hele continent ontwrichten: de Campi Flegrei, bij Napels in Zuid-Italië. 

In de zomer van 1991 was het flink raak op de Filipijnen: na een aantal voortekenen barstte de vulkaan Pinatubo zo heftig uit dat de asresten tot in Vietnam en Maleisië werden teruggevonden. Ook zorgde de eruptie ervoor dat de temperatuur op aarde tijdelijk een halve graad kelderde.

Dit was echter nog niks vergeleken bij de Tambora-uitbarsting in Nederlands- Indië in het jaar 1815, die 7 van de maximale 8 punten scoorde op de Vulkanische Explosiviteits Index (VEI) en waarvan de knal tot op 2000 kilometer afstand was te horen.

Doetjes

Maar deze vulkanen zijn op hun beurt slechts doetjes vergeleken bij de Campi Flegrei. Wanneer deze Italiaanse vulkaan uitbarst, zou dat de grootste eruptie kunnen opleveren die de mensheid ooit heeft meegemaakt. Als het magma tenminste met één grote explosie vrijkomt.

En die kans bestaat, zeggen vulkaandeskundigen. Het is onrustig in de ondergrond onder Napels. Niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren, maar als de modellen kloppen, zou de vulkaan binnen vijf jaar kunnen exploderen.

Dan zal in Napels de nacht invallen. Wolken van stof, as en zwaveldruppeltjes zullen het zonlicht in het vulkaangebied dagen- tot wekenlang tegenhouden en het kilometers brede gat van de explosie aan het zicht onttrekken. De temperatuur op aarde zal met enkele graden dalen. Maar hoe groot is de kans op dit scenario?

Dit is het begin van het artikel ‘Pas op, ontploffingsgevaar!’ te vinden in KIJK 8/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 juli tot en met 23 augustus.

Tekst: Marlies ter Voorde

Beeld: iStock

Lees ook:


Meer Artikelen