‘Je liegt beter als je moet plassen’

Naomi Vreeburg

21 September 2015 09:00

Volgens Amerikaanse wetenschappers word je eerder geloofd als je leugens vertelt met een volle blaas. 

Totaal geen zin in dat duffe uitje van de familie? Of dat saaie feest van een kennis? Een smoesje is snel verzonnen. Maar of je leugentje wordt geloofd, is nog altijd een tweede. Onderzoekers van de California State University, Fullerton claimen nu een truc te hebben ontdekt waardoor je meer mensen kunt overtuigen van je leugens: zorg voor een volle blaas.

700 milliliter water

Iris Blondón-Gitlin en haar collega’s lieten 22 studenten een vragenlijst invullen over normen en waarden. Even later moesten ze een interview ondergaan van een panel, maar vooraf werd hen gevraagd om te liegen over hetgeen ze hadden ingevuld bij twee onderdelen van de enquête. Ongeveer 45 minuten voor het interview kreeg de helft van de proefpersonen 700 milliliter water in zijn mik. De andere helft dronk 50 milliliter.

Het panel bleek meer moeite te hebben met het detecteren van leugens van de deelnemers die moesten plassen. Deze studenten zouden minder tekenen van liegen vertonen en meer gedetailleerde antwoorden geven dan de proefpersonen die een minder volle blaas hadden.

Hersenen

Maar waarom zou een volle blaas zorgen voor een betere leugenaar? Dit heeft alles met je brein te maken, vertelt Blondón Gitlin. Als je wel moet maar niet mag plassen, is controle over de blaas hard nodig om niet alles te laten lopen. “Wanneer je het controlenetwerk in één hersendomein activeert, zorgt dit ook voor meer controle over andere domeinen.” Kortom: het controleren van je blaas, zou je dus kunnen helpen om controle te houden over je eigen leugens.

Helaas is de bestudeerde groep wel erg klein en zou het onderzoek moeten worden overgedaan bij veel meer mensen om een harde conclusie te trekken. Maar het is het proberen waard als je weer eens een leugentje om bestwil moet vertellen.

Bronnen: Consciousness and Cognition, New Scientist


Meer Mens