Kandidaat NASA-astronaut stopt training

Laurien Onderwater

30-08-2018 15:59:57

NASA-astronaut

Voor het eerst in vijftig jaar heeft een astronautkandidaat halverwege zijn trainingsprogramma de handdoek in de ring gegooid.

Vorig jaar juni verwelkomde de NASA officieel twaalf nieuwe astronauten: zeven mannen en vijf vrouwen. Nu ja, astronauten zijn ze nog niet, want daarvoor moeten ze eerst een strak trainingsprogramma volgen. Voor één kosmonaut in spe was het kennelijk allemaal te veel; hij heeft onlangs aangegeven te stoppen met de NASA-training. Dat meldde de Associated Press dinsdag.

Lees ook: De NASA verwelkomt twaalf nieuwe astronauten

Laag toelatingspercentage

Robb Kulin (34) groeide op in de plaats Anchorage in Alaska en heeft een master in materiaalwetenschappen en is daarna nog gepromoveerd. Voordat hij door de strenge selectie van de NASA kwam, was hij jarenlang werkzaam als senior manager voor SpaceX. Daar werkte hij aan de Falcon 9-raket.

Met maar liefst 18.353 aanmeldingen was het geen makkie om door de selectie van de NASA te komen. Elke kandidaat had 0,005 procent kans om te worden toegelaten. Bovendien moesten kosmonauten in spe aan hoge eisen voldoen.

Zo moesten ze beschikken over een bachelorsdiploma van een kredietwaardige universiteit en tenminste 3 jaar verwante ervaring (of duizend vlieguren in een straaljager) hebben. Ook is het belangrijk dat hij of zij goed in vorm is om met de intense omstandigheden van de ruimtetripjes te kunnen dealen.

Kulin voldeed aan al deze eisen en was al halverwege het trainingsprogramma. NASA-woordvoerster Brandi Dean zei dat zijn vertrek vrijdag effectief is en dat hij vertrekt om persoonlijke redenen die de ruimteorganisatie niet kan bespreken vanwege privacywetten. De laatste keer dat een astronaut-in-opleiding zich terugtrok bij de NASA was in 1968.

Bekijk hier het filmpje van vorig jaar waarin de twaalf astronauten werden aangekondigd:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Associated Press, Gizmodo

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar