‘Katteneigenaar neurotischer dan hondeneigenaar’

KIJK-redactie

02-02-2016 15:30:03

Mensen die een kat hebben zouden neurotischer en introverter zijn dan mensen zonder kat.

Als je een huisdier hebt, ben je volgens onderzoek van Manhattanville College meer tevreden over je leven dan mensen die geen huisdier hebben. Maar hondeneigenaren scoren hoger op welzijn dan mensen met katten, zo zou blijken. De kattenmensen scoren juist weer hoger op neurotische eigenschappen, zijn introverter en iets minder gemakkelijk in de omgang.

Deze conclusie trokken de wetenschappers uit een online enquête onder meer dan 250 mensen, van 20 tot 70 jaar oud. Van deze personen had 64 procent een huisdier, waarvan meer mensen een hond als maatje in huis hadden rondbanjeren dan een kat. Er deden ook mensen mee die een vogel of een reptiel hadden, en een paar mensen gaven aan vissen te houden.

De onderzoekers stellen zelf al dat ze een correlatie aantonen en geen causaal verband. Ze willen in volgend onderzoek dan ook uitvogelen of mensen voor een bepaald soort huisdier kiezen als ze zelf bepaalde karaktertrekjes hebben of dat een huisdier deze karaktertrekjes in je naar boven haalt. Hiervoor zullen de onderzoekers kijken naar de karakterveranderingen die plaatsvinden wanneer mensen een huisdier kopen.

Bronnen: Manhattanville College, CNETPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens