Kerstboom zat? Doneer hem aan de vissen!

Laurien Onderwater

29-12-2017 12:59:56

kerstboom

Geen idee wat je met je kerstboom moet als de feestdagen voorbij zijn? Gooi ze in de sloot en creëer een nieuw ecosysteem.

Elk jaar, wanneer de feestdagen toch echt over zijn, dringt dezelfde vraag zich op: wat te doen met de kerstboom? Veel steden organiseren een ophaaldag, zodat jij hem alleen maar aan de weg hoeft te zetten. Maar voordat je hem wegzet, moet je wel eerst alle versieringen eruit halen. Gelukkig heeft mad scientist Colin Furze daar iets heel handigs op bedacht.

Maar we dwalen af, want wat nou als je je oude kerstboom nieuw leven kunt inblazen? Dat zou toch een win-win-situatie zijn? Dan hebben we goed nieuws voor je, want dat kan. Hoe? Door je kerstboom in de sloot te mikken.

Vicieuze cirkel

In Amerika worden kerstbomen al een tijdje in het water gedumpt. En met goede een reden. Gepensioneerde kerstbomen kunnen namelijk onder water voor een heel nieuw ecosysteem zorgen. Dat werkt als volgt: wanneer een boom (zonder kerstversieringen natuurlijk) op de bodem van een meer wordt gelegd, ontstaan er riffen.

Deze riffen bezorgen kleine vissen een plek om zich te verbergen voor grotere vissen, bieden nieuwe broedplaatsen en stimuleren ook de groei van algen, wat het onderwaterleven ten goede komt. Want de algen voeden kleine insecten die in het water leven, de onderwaterinsecten zijn voer voor de kleinere vissen, en de kleine vissen zijn op hun beurt weer een feestmaal voor de grotere exemplaren. En zo is de cirkel rond.

Na een aantal jaren zijn de bomen volledig weggerot en is er plek voor een nieuwe lading. Belangrijk is natuurlijk wel om de kerstbomen te verzwaren, zodat ze naar de bodem zinken. Anders blijven ze drijven en dat is gevaarlijk voor rondvarende boten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuwe vegetatie

Verschillende natuurreservaten en wildparken in Amerika hanteren deze manier van kerstbomen recyclen al een tijdje. Zo waren de meren in Quarry Lakes Regional Recreation Area begin 1800 uitgegraven, voor grind, wat de natuurlijke onderwatervegetatie doodde.

In de jaren negentig werd begonnen met het dumpen van kerstbomen in de dorre meren. Hierdoor ontstonden riffen van tientallen meters lang. Na een aantal jaren was de natuurlijke vegetatie terug gegroeid, waardoor de kerstbomen overbodig zijn geworden.

Dus, op zoek naar een alternatieve manier van je kerstboom recyclen? Mik hem dan in de dichtstbijzijnde sloot! Misschien wel verstandig om het eerst even te overleggen met de gemeente.

Bron: The Verge

Beeld: East Bay Regional Park District

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?