KIJK 2020, een terugblik

André Kesseler

25 December 2020 09:00

terugblik

KIJK sluit een hectisch, uitdagend, maar ondanks alles succesvol jaar af.

Met een hoofd vol plannen en goede moed begonnen we aan 2020, maar even zo snel zaten we thuis. Iets met een virus of zo. De redactie werd verruild voor Teams, Skype, Zoom en WhatsApp. VPN-verbindingen werden opgetuigd, keukentafels ingericht tot werkplekken… en door snel te schakelen, konden we ons werk blijven doen.

Extra speciaal

Ondanks alle hordes heeft KIJK het jaar heel succesvol doorstaan. We slaagden er niet alleen in om weer onze gebruikelijke serie KIJKs te maken, maar ook nog een zeer fraaie Tweede Wereldoorlog-special uit te brengen. Dit naar aanleiding van het feit dat het wereldomvattende conflict 75 jaar geleden ten einde kwam.

In 132 pagina’s nemen we je mee langs de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit die periode. Van Hitlers opkomst tot de geboorde van de atoombom. Van de Slag om Berlijn tot de dodenmars van Bataan, en van de mythes rond kamikazepiloten tot het verhaal van nazi-wetenschappers in Amerikaanse dienst.

Overigens is de WO II-special nog te bestellen in onze webshop. Daar vind je trouwens ook de tweede druk van de 50-jaar special die we maakten ter ere van een halve eeuw KIJK.

Wedstrijden

Dronefoto’s tot nieuwe hoogte

Vroeg in het voorjaar was het nog maar de vraag of we onze jaarlijkse Dronefotowedstrijd nog wel door konden laten gaan. Maar ook dat lukte. In samenwerking met reismagazine Columbus Travel stelden we een fraai prijzenpakket samen en kregen we weer honderden inzendingen binnen; dit keer uit binnen- en buitenland. Aad Stikkelorum won met 419 stemmen de Publieksprijs (foto hieronder) en de Juryprijs ging naar de ‘Haaienvin’ van Max Terwindt.

Publieksprijs. © Aad Stikkelorum
Juryprijs. © Max Terwindt

Beste Tech-idee

Gelukkig laat ook innovatie zich nergens door tegenhouden en konden we dit jaar wederom kiezen uit een ruime selectie briljante ontwikkelingen voor KIJKs Beste Tech-idee, de verkiezing van het meest innoverende en veelbelovende idee van Nederland.

Nadat het Nederlandse publiek massaal had gestemd (dank daarvoor), ging de publieksprijs naar de babymonitor van de start-up GOAL 3. De Juryprijs ging naar materiaalwetenschappers van de TU Eindhoven, voor hun werk op het gebied van fotonische chips, die de computers in de toekomst veel sneller kunnen maken. Zie de interviews hieronder. Details over het Beste Tech-idee 2020 vind je hier.

Scheurkalenders

terugblik

En natuurlijk maakten we ook nog de scheurkalenders voor 2021; eentje van KIJK en eentje van ons zusterblad Know How. Nu de meeste winkels gesloten zijn, is het misschien leuk om ook die in onze webshop te bestellen. Om de pijn van de tweede lockdown een beetje te verzachten, is de verzending van de scheurkalenders gratis.

Even bijkomen

Tussen kerst en Oud & Nieuw gaat de KIJK-redactie – ook op Zoom, Skype, Teams, mail, Facebook, Instagram, en WhatsApp – op slot. Daarom zullen er op de website wat minder berichten verschijnen dan normaal. Vanaf maandag 4 januari gaan we er weer volop tegenaan.

Rest me nog om jullie, onze trouwe lezers, namens de KIJK-redactie te bedanken voor jullie aandacht. Ik hoop dat we een gezond 2021 tegemoet gaan met een vlekkeloos draaiend vaccinatieprogramma.

Namens de gehele KIJK-redactie alvast heel fijne kerstdagen. We zien je graag weer in 2021. Stay safe.

André Kesseler

Hoofdredacteur KIJK


Meer Mens