Podcast: jungleparadijs Jonestown

Laurien Onderwater

2021-08-17 12:00:00

Jonestown

In de KIJK & Luister-podcastserie De Samenzwering bespreken Hassan el Maroudi en KIJK-redacteur Laurien Onderwater elke keer een complottheorie. Deze keer: de dood van honderden volgelingen van sekteleider Jim Jones is nog steeds in nevelen gehuld.

Jonestown in het Zuid-Amerikaanse Guyana had voor ruim negenhonderd mensen het paradijs op aarde moeten worden. Het werd de hel. Op 18 november 1978 pleegden bijna alle aanhangers van de Peoples Temple massaal zelfmoord.

Dat is tenminste de officiële lezing. Er zijn ook mensen die denken dat honderden sekteleden door Amerikaanse troepen werden vermoord. Waarom zou de regering van de VS anders een 5000 pagina’s tellend rapport over Jonestown grotendeels geheim willen houden? Waren er werkelijk special forces in het gebied die een massamoord op hun geweten hebben? En welke rol speelde de CIA precies?

Jonestown
De meeste doden lagen rond het centrale paviljoen. In totaal zouden op die dag in november 1978 maar liefst 909 mensen de dood vinden. De meesten stierven door het innemen van een drankje met cyaankali, en sommigen doordat ze op de vlucht door bewakers werden doodgeschoten. © Robert Brown/NBC/AP/ANP

In de vijfde aflevering van De Samenzwering leggen Hassan en Laurien deze vragen voor aan KIJK-hoofdredacteur André Kesseler die in dit complot is gedoken.

De podcast KIJK & Luister is te beluisteren op SpotifyiTunes en JUKE.

En wil je meer lezen over complottheorieën? In deze unieke special van maar liefst 300 pagina’s ontleedt KIJK 55 wereldschokkende samenzweringen en scheidt de feiten van de geruchten. Bestel hem hier.

Bekijk hier de preview:Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde