Podcast: de grote wisseltruc met de Titanic

Laurien Onderwater

13-07-2021 16:00:00

Jonestown

In de KIJK & Luister-podcastserie De Samenzwering bespreken Hassan el Maroudi en KIJK-redacteur Laurien Onderwater elke keer een complottheorie. Deze aflevering met hoofdredacteur en Titanic-geïnteresseerde André Kesseler gaat over de ramp met dat bijzondere schip… Of was het niet de Titanic?

Het verhaal van de Titanic is al zo vaak verteld in films en boeken dat er waarschijnlijk niemand is die níet weet van de ijsberg, de aanvaring, het orkest dat tot het bittere eind doorspeelde, en de ruim 1500 mensen die uiteindelijk de dood vonden. Minder bekend is misschien dat de Titanic twee zusterschepen had: de oudere Olympic en de jongere Britannic.

Zo op het eerste gezicht zijn de Olympic en de Titanic identiek: vier schoorstenen (waarvan één ‘nepperd’), 269 meter lang, 18 reddingsboten bungelend aan de kranen op het bovenste dek… En dat past allemaal heel fijn in de hardnekkige geruchtenstroom die meteen na de ramp op gang kwam. Ruim een eeuw na het ongeluk zijn er namelijk nog steeds mensen die beweren dat het wrak op de zeebodem niet de Titanic is, maar de Olympic. De schepen zouden door de White Star Line via een ingewikkelde truc zijn omgewisseld. Waarom? Verzekeringsfraude.

Hoe de vork in de steel zit, weet KIJK-hoofdredacteur André Kesseler. Hij dook in de geruchten rondom de Britse oceaanstomer en scheidt in deze podcastaflevering de geruchten van de feiten.

De podcast KIJK & Luister is te beluisteren op Spotify, iTunes en JUKE.

En wil je meer lezen over complottheorieën? In deze unieke special van maar liefst 300 pagina’s ontleedt KIJK 55 wereldschokkende samenzweringen en scheidt de feiten van de geruchten. Bestel hem hier.

Bekijk hier de preview:Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens