Knoflookzweet is sexy

KIJK-redactie

02-12-2015 13:00:01

Heren, opgelet! Het eten van knoflook zou nog weleens in jullie voordeel kunnen werken bij het versieren van een vrouw.

Wanneer je knoflook hebt gegeten, ruik je niet echt lekker uit je mond. Maar je zweet zou wel aangenamer ruiken, zo blijkt uit Tsjechisch onderzoek. Okselzweet van knoflooketende mannen wordt door vrouwen als ‘sexyer’ beoordeeld dan okselzweet van mannen die geen knoflook eten.

Voortplanting

Volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring hiervoor seksuele selectie. Knoflook is een stof die heel gezond is, sommige mensen noemen het zelfs een superfood. Evolutionair gezien is het handig om je voort te planten met een gezonde partner, en iemand die knoflook eet is kennelijk gezond bezig.

Maar het zou ook kunnen dat de antibacteriële werking van knoflook de zweetlucht aangenamer laat ruiken, omdat het de micro-organismen die de vieze geur veroorzaken in aantallen doet verminderen.

Maandverband

Tijdens het experiment brachten 42 mannen die hun oksels niet scheren nachten door met een soort maandverband in hun oksels, zodat hun zweet werd opgenomen. Een deel van de groep had knoflook gegeten, een deel niet. Een week later werd het onderzoek herhaald en at de andere helft van de proefpersonen knoflook.

Vervolgens mochten de vrouwen gaan snuffelen. Zij kregen twee monsters onder hun neus, van dezelfde man. Het ene monster was uit de week dat hij wel knoflook had gegeten, het andere monster uit een week dat hij dat niet had gedaan. De monsters waren goed bewaard gebleven in de vriezer, wat overigens geen afbreuk doet aan de geur.

De dames gaven aan dat ze het knoflookmonster aantrekkelijker en mannelijker vonden ruiken dan het andere sample.

Slechte adem

Ook al ruikt het mannenzweet misschien lekkerder na het eten van knoflook, je zit nog steeds met het probleem van de slechte adem na het eten van knoflook. De onderzoekers erkennen dat beide factoren een rol spelen in menselijke interactie. Het is algemeen bekend dat we iemand die knoflook heeft gegeten uit z’n mond vinden meuren, maar wordt dit effect verzacht als diegene toch lekker onder zijn oksels ruikt? Hier willen de onderzoekers meer onderzoek naar gaan doen. Tot die tijd hebben we misschien iets aan het onderzoek naar wat je moet eten om van je knoflookadem af te komen.

Bron: AppetiteResearchgate.netPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens