‘Koffie maakt ouderen vlot’

KIJK-redactie

08-04-2016 13:00:56

koffie

Wanneer ouderen een kop koffie drinken, zorgt dat mogelijk voor een snellere reactietijd.

Wil je een lekker spontane opa of oma zijn met een vlotte geest? Dan doe je er wellicht goed aan om koffie te (blijven) drinken. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol hebben namelijk ontdekt dat cafeïne de reactietijd van ouderen verbetert.

Concentratievermogen

In totaal namen 38 ouderen in de leeftijd van 55 tot 91 jaar deel aan het onderzoek. Zij werden onderworpen aan een serie opdrachten waarbij verschillende vormen van aandacht werden getest. Een deel van de groep consumeerde in de week voor deze test geen koffie, terwijl het andere deel juist cafeïnehoudende koffie dronk.

Hoewel hoofdonderzoeker Kanachan Sharma benadrukt dat de verschillen niet enorm zijn, viel het toch op dat koffie voor een snellere reactietijd zorgt. Ook ging het plannen de deelnemers beter af en stimuleerde de cafeïne het concentratievermogen.

De resultaten werden afgelopen maandag bekendgemaakt op de Cognitive Neuroscience Society in New York. Daar lieten de wetenschappers ook weten nog niet klaar te zijn met het onderzoek. Er wordt nog gekeken naar de effecten van cafeïne op mensen met een cognitieve stoornis, zoals dementie.

Darmkanker

Naast een snellere reactietijd heeft koffie meer gezondheidsvoordelen. Onderzoekers tonen steeds vaker aan dat een ‘bakkie troost’ goed is voor je lichamelijke gesteldheid. Zo ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Californië onlangs dat cafeïne de kans op darmkanker aanzienlijk zou verminderen. Het consumeren van een of twee kopjes koffie per dag zou deze kans met 26 procent omlaag brengen.

Bronnen: Livescience, IndependentPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis