Kun je een kater voorkomen met water?

kijkmagazine

29-08-2015 13:00:31

Populaire trucs tegen een kater hebben in werkelijkheid nauwelijks effect op de ernst van je brakheid na een avondje stappen.

Vannacht te diep in het glaasje gekeken? Of heb je vanavond grootse plannen in de kroeg? Goed mogelijk dat je een zware kater denkt te kunnen voorkomen door wat te eten of water te drinken tijdens of na het stappen. Maar helaas, wetenschappers hebben geen betekenisvolle invloed kunnen vinden van non-alcoholische consumptie op de kater van de volgende dag.

Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht vroegen zo’n 1600 Nederlandse en Canadese studenten naar hun ervaringen van een avondje doorzakken. De ondervraagden gaven eerst een indicatie van het aantal drankjes, het tijdsbestek waarin deze waren genuttigd en de ernst van hun kater. De uitkomst was weinig verrassend: hoe meer drank, hoe zwaarder de brakheid.

Eten en water drinken

Vervolgens hebben de wetenschappers onderzocht of eten en water drinken tijdens of na het stappen helpen tegen een kater, zoals vaak wordt gedacht. Het resultaat was echter teleurstellend. De onderzoekers maten een klein statistisch voordeel voor studenten die hadden gegeten of water gedronken, maar het verschil met de compromisloze dronkaards was te gering om betekenis te hebben.

Dat er geen recept tegen katers bestaat, komt mede doordat de wetenschap nog niet heeft uitgevonden hoe brakheid precies ontstaat. Het is niet simpelweg uitdroging. Zolang onduidelijk is wat die karakteristieke misselijkheid en hoofdpijn veroorzaakt, blijft een kuur uit.

Dus wil je morgenochtend zonder kater wakker worden? De onderzoekers geven je één tip die zeker werkt: drink vanavond niet te veel.

Bronnen: European College of Neuropsychopharmacology via EurekAlert!, BBC News

Beeld: FreeImages / CC BY 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens